Windenergie beleid

Gepubliceerd: 3-5-2024

Het college van B&W vraagt de gemeenteraad om het lokaal beleid voor windenergie vast te stellen. De provincie besluit op basis van eigen beleid over het plaatsen van windmolens in Overijssel. Maar met lokaal windbeleid kan de gemeenteraad aangeven wat ze belangrijk vindt als er windmolens komen, zodat de provincie dat - aanvullend op de eigen provinciale regels - mee moet wegen bij een vergunningaanvraag. De provincie heeft toegezegd lokaal beleid te betrekken bij de besluitvorming over ingediende vergunningaanvragen, mits dit lokale beleid voor 1 juni is vastgesteld. Reden om nog in mei een besluit te nemen over het Haaksbergse beleid.

Met het gemeentelijke beleid kan Haaksbergen invloed uitoefenen op niet-ruimtelijke onderwerpen, zoals slagschaduw, verlichting, gebruik van grondstoffen en eigendom. Over ruimtelijke onderwerpen is de provincie het bevoegd gezag, wat betekent dat de provincie bijvoorbeeld het besluit neemt over de locatie en de hoogte van de windmolens. De toetsingscriteria in het Haaksbergse beleid zullen door de provincie meegewogen worden in de besluitvorming. De afgelopen weken hebben inwoners twee keer de mogelijkheid gehad te reageren op het voorgenomen windbeleid van de gemeente. Waar mogelijk zijn de reacties verwerkt in het beleid dat nu aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Het college van B&W bedankt inwoners voor hun inbreng.

Maximum

Een gebied ten noorden van Buurse maakt deel uit van het voorkeursgebied van de provincie en is aangewezen als mogelijke plek voor het plaatsen van windmolens. Pure Energie heeft samen met Energiecoƶperatie Haaksbergen bij de provincie een vergunningaanvraag gedaan voor een windpark aan de noordkant van Buurse. Doordat de gemeente Haaksbergen in april van dit jaar programmeringsafspraken heeft gemaakt met de provincie is daarmee de maximale hoeveelheid Gigawattuur op te wekken windenergie in Haaksbergen bereikt.

Opgave

De klimaatverandering, geopolitieke ontwikkelingen en het dichtdraaien van de Groningse gaskraan maken dat Nederland voortvarend aan de slag moet met de energietransitie. Alle gemeenten in Nederland hebben de opgave om bepaalde hoeveelheden duurzame energie op te wekken. Zonne- en windenergie leveren een belangrijke bijdrage. De provincie heeft de regie en de bevoegdheid wat betreft

het plaatsen van windmolens. Het zoeken naar nieuwe vormen van energie gaat gepaard met onzekerheden, zorgen en uitdagingen. Het college geeft aan dat het zich bewust is van de impact van windenergie op de omgeving. Wel vinden burgemeester en wethouders dat de samenleving en overheid aan de lat staan om de energietransitie te versnellen, klimaatverandering aan te pakken en de afhankelijkheid van fossiele bronnen te verminderen.

Meer nieuws

  • Haalbaarheid Assink

    15-5-2024

    Realisatie nieuwbouw Assink vraagt om keuzes. Resultaten onderzoek bekend....

  • Pinksteren

    15-5-2024

    Tweede pinksterdag is het gemeentehuis gesloten. Er wordt geen afval opgehaald....

  • Buurt verduurzamen

    16-5-2024

    Samen met inwoners wil de gemeente de samenleving duurzamer maken....

Nieuws overzicht