Subsidie woningisolatie

De gemeente Haaksbergen heeft een eigen subsidie voor het isoleren van slecht geïsoleerde koopwoningen.

Isolatie van een woning zorgt voor minder verlies van warmte in de winter en houdt het huis in de zomer koeler. Een geïsoleerde woning is comfortabeler, gezonder én het zorgt voor een lagere energierekening. De gemeente Haaksbergen heeft een eigen subsidie voor het isoleren van slecht geïsoleerde koopwoningen. U kunt subsidie aanvragen voor nieuwe maatregelen, maar ook voor maatregelen die sinds 1 maart 2023 zijn uitgevoerd. Op deze pagina leest u meer over de subsidie.

Wilt u gelijk subsidie aanvragen? Kijk dan onderaan deze pagina. 

 

Komt uw woning in aanmerking?

We kijken naar de WOZ-waarde, bouwjaar en de mate van isolatie van uw woning om te bepalen of u in aanmerking komt voor subsidie. Controleer de WOZ-waarde op 1 januari 2022 en het bouwjaar van uw woning met het WOZ-waardeloket. Het energielabel kunt u vinden op EP-Online. Let op: niet alle woningen hebben een energielabel.

Volg dit stroomschema om te zien of u in aanmerking komt voor de subsidie (Klik op de afbeelding om deze beter te bekijken).

Is de WOZ-waarde op 1 januari 2022 lager dan 477.000 euro (lage WOZ)?

Uw woning komt in aanmerking als:

  • het energielabel D, E, F of G is, of
  • de woning gebouwd is voor 1983 en er minimaal 2 slechte bouwdelen zijn (uiteraard voor de isolatiewerkzaamheden, zie hieronder) 

Is de WOZ-waarde op 1 januari 2022 hoger dan of gelijk aan 477.000 euro (hoge WOZ)?

Uw woning komt in aanmerking als het energielabel D, E, F of G is.

Maximaal 20% van de subsidies gaat naar woningen met een hoge WOZ. Het kan zijn dat uw aanvraag op een wachtlijst komt, totdat er voldoende subsidieaanvragen zijn van woningeigenaren met een lage WOZ.  

Woont u in een woning met een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

De VvE komt in aanmerking wanneer:

  • De gemiddelde WOZ-waarde van de woningen in de VvE op 1 januari 2022 minder was dan 477.00 euro, en
  • Minimaal één woning van een eigenaar-bewoner is, en
  • Meer dan de helft van de woningen in de VvE een energielabel D, E, F of G heeft, of
  • Het complex gebouwd is voor 1983 en er minimaal 2 slechte bouwdelen zijn (uiteraard voor de isolatiewerkzaamheden, zie hieronder).

Wordt het dak of de vloer van een VvE-complex geïsoleerd? Alleen de woningen die aan dit bouwdeel grenzen, komen in aanmerking voor de subsidie.

Is uw woning slecht geïsoleerd?

Een goed geïsoleerde woning voldoet aan de landelijke standaard of aan de streefwaarden voor de isolatiematerialen. De isolatiewaarde van een materiaal wordt beschreven met een Ug- (glas, hoe lager hoe beter) of Rc-waarde (overige isolatie, hoe hoger hoe beter). Uw woning is slecht geïsoleerd als u op de volgende vragen 2 keer (of vaker) ‘ja’ kunt antwoorden:

  1. Dak: Is het dak niet, slecht of matig geïsoleerd? Dit betekent minder dan 9 cm en/of een Rc-waarde van (kleiner dan) 2,0. Is uw zolder of vliering afgesloten en onverwarmd? Dan mag er geen zolder- of vlieringvloerisolatie aanwezig zijn (Rc ≤ 0,5).
  2. Gevel: Is er geen spouwmuurisolatie, voorzetwand of buitengevelisolatie aanwezig (Rc ≤ 1,1)?
  3. Vloer/bodem: is er geen of slechte vloer- en/of bodemisolatie aanwezig? Dit betekent minder dan 5 cm en Rc ≤ 1,3.
  4. Glas: Zijn de ramen die u wilt vervangen enkel glas, oud dubbelglas of HR glas (Ug ≥ 1,6)?

Voor welke maatregelen kunt u subsidie krijgen?

Voor de slecht geïsoleerde bouwdelen van uw woning kunt u subsidie aanvragen:

  • dakisolatie,
  • zolder/vlieringvloerisolatie
  • spouwmuurisolatie
  • gevelisolatie (zowel binnen- als buitengevelisolatie)
  • vloerisolatie
  • bodemisolatie
  • HR++ glas en/of triple glas.

Als u een isolatiemaatregel neemt, kunt u ook voor een nieuw ventilatiesysteem subsidie aanvragen.

De isolatiemaatregel moet voldoen aan de voorwaarden van de landelijke subsidie (ISDE) wat betreft materiaal, dikte en vierkante meters. Kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor meer informatie. Isoleert u met een VvE, dan moet de maatregel voldoen aan de voorwaarden van de landelijke subsidie voor VvE's (SVVE). Kijk op de website van de RVO voor meer informatie. 

Kijk in bijlage II van de verordening voor meer informatie over de maatregelen. U kunt ook controleren of het voorgestelde isolatiemateriaal voldoet aan de voorwaarden op de lijsten met meldcodes. Dat doet u op de website van de RVO. Maatregelen die zijn uitgevoerd op of na 1 maart 2023 komen in aanmerking voor subsidie.

Hoeveel subsidie kunt u krijgen?

 

Heeft u al geïsoleerd tussen 1 maart 2023 en 3 juli 2025?

U kunt eenmalig 500 euro subsidie aanvragen.

Gaat u nu aan de slag met isoleren?

De standaardsubsidie per woning is maximaal 1.850 euro. Het offerte- of factuurbedrag exclusief BTW komt in aanmerking voor subsidie. U kunt er voor kiezen de isolatiemaatregel zelf uit te voeren (doe-het-zelf) of door een bedrijf te laten uitvoeren (regel-het-zelf). Kiest u voor een natuurlijk, biobased materiaal? Dan wordt het maximale subsidiebedrag met 200 euro verhoogd naar 2050 euro. Vanaf mei 2024 moet u natuurvriendelijk isoleren. Onderaan deze pagina leest u daar meer over. 

U kunt ook subsidie aanvragen samen met uw buren

Dit noemen wij de doe-het-samen subsidie. Voor doe-het-samen verhogen we de subsidiebedragen met 150 euro. Voor doe-het-samen kunt u nog steeds kiezen tussen doe-het-zelf of een bedrijf de maatregel laten uitvoeren. Voor doe-het-samen voert u samen met minimaal twee buren, in dezelfde straat of postcode-6 gebied, een maatregel uit. Dat betekent allemaal bij dezelfde winkel/ondernemer materialen aanschaffen en samen aanbrengen, of door hetzelfde bedrijf de maatregel laten uitvoeren. Belangrijk: u doet allemaal afzonderlijk een subsidieaanvraag, binnen twee weken van elkaar!

Woont u buiten de bebouwde kom?

Dan is alleen natuurvriendelijk isoleren vaak niet voldoende. U kunt eenmalig maximaal 500 euro subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een quickscan flora en fauna, op basis van een offerte of factuur van een gespecialiseerd ecologisch bedrijf. Hiervoor is maximaal 50.000 euro van het subsidieplafond beschikbaar.

Uw subsidieaanvraag

U kunt subsidie aanvragen voordat u begint met de maatregel en het gehele subsidiebedrag als voorschot krijgen, of subsidie aanvragen nadat de maatregel uitgevoerd is.

Doet u een aanvraag vooraf?

We vragen u om een offerte (regel-het-zelf) of een korte projectbegroting (doe-het-zelf) met daarin de vierkante meters die u gaat isoleren, het type materiaal en waar u van plan bent dit te gaan aanschaffen, met een link. Voor het type materiaal vragen we ook om de meldcode. Kijk daarvoor op de website van de RVO.

Doe hier een subsidieaanvraag voorafgaand aan de isolatiemaatregel:

Doet u een aanvraag achteraf of bent u klaar met de maatregel waarvoor u vooraf subsidie heeft aangevraagd?

We vragen u om de factuur (regel-het-zelf) of bonnetjes (doe-het-zelf). Zorgt u dat de meldcode duidelijk genoemd wordt. Kijk daarvoor op de website van de RVO. Heeft u voor doe-het-zelf gekozen? Dan vragen we u om foto’s of filmpjes van voor, tijdens en na de werkzaamheden.

Doe hier uw subsidieaanvraag na de uitvoering van de isolatiemaatregel:

Doet u een aanvraag namens een VvE? Vul in dit Excel-bestand de informatie in over de woningen binnen de VvE waar u subsidie voor aanvraagt. Het ingevulde formulier stuurt u als bijlage mee bij uw subsidieaanvraag. Daarnaast vragen we u om de notulen van de vergadering waarin akkoord/machtiging is gegeven voor de maatregel en de verwachte doorlooptijd. Zijn er woningen in uw VvE (particulier) verhuurd? Dan vragen we per verhuurde woning een de-minimisverklaring, vanwege mogelijke staatssteun. Kijk voor deze verklaring op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

    Onderstaande lijst geeft een snel overzicht van een aantal belangrijke voorwaarden. Bekijk de volledige subsidievoorwaarden.

    • U kunt subsidie aanvragen wanneer u eigenaar-bewoner bent van een woning of onderdeel bent van een VvE in de gemeente Haaksbergen.
    • U kunt meer dan eens subsidie aanvragen, maar er is een maximaal subsidiebedrag per woning, niet per maatregel.
    •  Isolatiemaatregelen die zijn uitgevoerd sinds 1 maart 2023 komen in aanmerking voor subsidie.
    • U kunt subsidie aanvragen tot 31 oktober 2028, of totdat het subsidieplafond bereikt is.
    • We verstrekken subsidies op volgorde van ontvangst, waarbij maximaal 20% verstrekt wordt aan eigenaar-bewoners van woningen met een hoge WOZ.
    • De subsidie is stapelbaar met de ISDE.
    • Vanaf mei 2024 moet er aantoonbaar natuurvriendelijk geïsoleerd worden.
    • De isolatiewaarden en oppervlakte van de isolatie moeten voldoen aan de eisen zoals gesteld in bijlage II.
    • Een doe-het-zelf subsidie dekt materiaalkosten en het huren van specialistische apparatuur bij een erkend (verhuur)bedrijf.

    De Haaksbergse energiecoaches komen graag bij u thuis om de mogelijkheden te bespreken. De energiecoaches zijn onafhankelijk, dus géén verkopers van bepaalde maatregelen of materialen. Ze zijn opgeleid en gemotiveerd om met u mee te denken in mogelijkheden en kunnen u adviseren welk (type) bedrijf u verder kan helpen. Alle energiecoaches doen dit als vrijwilliger. Ze wonen allemaal in Haaksbergen. Maak online een afspraak met een energiecoach

    Kijk voor meer informatie over isoleren ook op de website van Milieu Centraal of doe de Verbetercheck op Verbeterjehuis

    Wanneer u uw woning (zelf) gaat isoleren, wordt het voor lucht en vocht moeilijker om de woning te verlaten. Verkeerd aangebrachte isolatie, zeker als er al een dunne laag oude isolatie aanwezig is, kan leiden tot grote vocht- en schimmelproblemen. In de meeste gevallen moet de binnenkant van de constructie dampremmender zijn dan de buitenkant. Zo kan er geen vocht van binnen in het isolatiemateriaal trekken. Een handige online tool om te bepalen of een constructie leidt tot vochtproblemen is Ubakus.

    Door te isoleren verdwijnen er naden en kieren waardoor frisse lucht uw woning binnen kan komen. Frisse lucht is uitermate belangrijk, voor uw gezondheid en het onderhoud van het huis. Dit wordt ook wel samengevat in de kreet “Isoleren is ventileren”. Wanneer u onze subsidie aanvraagt voor een isolatiemaatregel, kunt u ook subsidie aanvragen voor een ventilatiemaatregel. Kijk voor meer informatie en tips over ventileren op de website van Milieu Centraal.

    Door het isoleren van woningen raken regelmatig vogels of vleermuizen hun plekje kwijt of ze worden zelfs gedood. Gebouwbewonende soorten zoals de vleermuis, huismus en gierzwaluw zijn beschermd via de Omgevingswet. Dat betekent dat het verboden is om deze dieren te doden of om hun verblijfplaats aan te tasten. Het is daarom belangrijk dat er op een natuurvriendelijke manier geïsoleerd wordt.

    Woont u buiten de bebouwde kom? Dan is alleen natuurvriendelijk isoleren vaak niet voldoende. U kunt eenmalig maximaal 500 euro subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een quickscan flora en fauna, op basis van een offerte of factuur van een gespecialiseerd ecologisch bedrijf. Hiervoor is maximaal 50.000 euro van het subsidieplafond beschikbaar.

    Meer weten over natuurvriendelijk isoleren? Kijk op de website van de Provincie Overijssel.

    Op zoek naar een bedrijf dat natuurvriendelijk kan isoleren? U vindt ze allemaal online.

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl