Hulp bij geldzorgen

Prijzen van onder andere boodschappen en energie stijgen hard. Daardoor kunnen sommige inwoners in financiële nood komen. De gemeente wil inwoners en lokale organisaties hierbij helpen.

Daarom blijven we graag in contact met iedereen die hulp nodig heeft en iedereen die hierbij kan helpen.

Heeft u een laag inkomen?

Veel mensen met een laag inkomen laten geld liggen. Om financiële problemen te voorkomen kan de Noaberpoort helpen. Samen kijken we wat past bij uw situatie. Die regelingen voor inwoners met een laag inkomen vindt u op de pagina “Hulp bij geldzorgen” van de Noaberpoort.

Informatie over energie in eenvoudige taal

Gas en stroom zijn steeds duurder geworden. Veel mensen moeten nu meer betalen. Veel mensen krijgen daardoor problemen met hun geld. De overheid heeft regelingen gemaakt om te helpen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen die regelingen kent. Daarom vindt u op deze pagina [lezenenschrijven.nl] informatie over de regelingen voor energie in eenvoudige taal.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Heeft u een laag inkomen en een hoge energierekening? Lukt het niet om rond te komen, ook niet met het budgetplafond, de energietoeslag of andere regelingen? Dan kan het Tijdelijk Noodfonds Energie u misschien helpen.

Het Noodfonds Energie is van de Rijksoverheid en een aantal grote energieleveranciers. Deze partijen voeren het Noodfonds uit. De gemeente voert het Noodfonds niet uit. Voor vragen over de aanvraag of de uitslag kunt u terecht bij het Noodfonds. Het Noodfonds betaalt een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. U kunt de aanvraag indienen tot en met 5 mei 2023. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier u zit. Een bijdrage uit het Noodfonds heeft geen invloed op toeslagen of een bijstandsuitkering.

Voor wie is het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Het noodfonds is voor huishoudens met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent een bruto-inkomen per maand dat lager is dan €2.980 (alleenstaand) of €3.794 (samenwonend). De energierekening moet daarnaast hoger zijn dan 10% tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. Hoeveel dat is ligt dus aan uw inkomen. Aanvragen kan tot en met 5 mei 2023.

Meteen aanvragen

Wilt u weten of u recht heeft op het noodfonds? Doe dan eerst de Noodfonds-check (5 minuten). Zo ontdekt u of u gebruik kunt maken van het Noodfonds. Ook vindt u hier de Potjes-check. Want misschien zijn er nog andere regelingen waar u gebruik van kunt maken. En heeft u hulp nodig? Dan kunt u bellen met de Noodfonds-lijn, telefoonnummer (085) 0881111 of mailen naar info@noodfondsenergie.nl

Hulp voor ondernemers

Ondernemers die financiële problemen hebben of rekeningen niet meer kunnen betalen, kunnen terecht bij de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ). ROZ is op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer (074) 241 51 00 of per mail via  info@rozgroep.nl. Kijk voor meer informatie op de website van ROZ. Of neem contact op met uw vaste contactpersoon bij de gemeente.

Voor verenigingen en stichtingen

Heeft uw vereniging of stichting hulp of advies nodig bij geldzaken? Bijvoorbeeld omdat uw energiekosten te hoog worden of omdat uw leden hun contributie niet meer kunnen betalen? Uw vaste contactpersoon bij de gemeente is er voor u om samen naar oplossingen te zoeken.

Stichting Noodfonds Haaksbergen

U heeft financiële problemen maar via de reguliere instanties kunt u op dit moment niet geholpen worden? Dan komt u misschien in aanmerking voor urgente hulp. Hulpverlenende instanties brengen u dan in contact met de Stichting Noodfonds Haaksbergen.

Hulpverlenende instanties kunnen zijn:

  • Maatschappelijk werk
  • De huisartsen
  • De kerken
  • De gemeente: (053) 573 45 67

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl