Bijeenkomsten energie

Gepubliceerd: 30-12-2019

Haaksbergen wil in 2050 energieneutraal zijn. Om dat voor elkaar te krijgen moeten we het grootschalig aanpakken, bijvoorbeeld bij het duurzaam opwekken van energie. Denk daarbij aan windmolens, zonnedaken en zonneparken. Maar waar zien we daar een plek voor? Onder welke voorwaarden? Hoe maken we hier goede afspraken over? De gemeente organiseert drie bijeenkomsten waarin we het antwoord op deze vragen willen formuleren. Praat u ook mee?

Net zoveel energie duurzaam opwekken als we verbruiken. Die ambitie heeft de gemeente Haaksbergen opgenomen in onze zogeheten Routekaart Energieneutraal Haaksbergen 2050. Dat begint thuis en ook bij bedrijven met energie besparen door de woning of het bedrijfspand goed te isoleren, energiezuinige apparaten te gebruiken en minder gas te verbruiken. En ook door het opwekken van energie met zonnepanelen of een warmtepomp. Maar er is meer nodig.

Grootschalige energieopwekking

Om in 2050 energieneutraal te zijn is meer nodig dan alleen energie besparen of zelf opwekken. We kunnen niet zonder grootschalige energieopwekking. Voorbeelden daarvan zijn windmolens, zonnedaken en zonneparken. Door deze installaties komt de energieopwekking letterlijk bovengronds. Daarmee verandert ook het landschap en dat heeft dus impact op onze inwoners.

Bijeenkomsten

In drie bijeenkomsten willen we duidelijk krijgen op welke manier we deze grootschalige energieopwekking gaan toepassen in Haaksbergen. Daarvoor gaan we in gesprek met inwoners, bedrijven en belangenorganisaties als LTO, Energiecoöperatie Haaksbergen en de dorpsbelangenorganisaties. Tijdens de bijeenkomsten stelt de energiecoöperatie zichzelf ook aan u voor. De centrale vraag is: waar en onder welke voorwaarden willen we grootschalige energieopwekking in Haaksbergen?

Aanmelden

Er zijn drie bijeenkomsten:

 • Donderdag 16 januari bij ’t Meuken in Sint Isidorushoeve
 • Dinsdag 21 januari bij Eetcafé en Zalencentrum Winkelman in Buurse
 • Woensdag 22 januari bij de Noaberpoort van het gemeentehuis in Haaksbergen

We willen de bijeenkomsten goed voorbereiden. Daarom vragen we u om uiterlijk 13 januari een aanmeldingsmailtje voor een van deze bijeenkomsten te sturen naar ja.janssen@haaksbergen.nl. Na deze bijeenkomsten komt er nog een afrondende bijeenkomst. Daar worden de resultaten gepresenteerd die de inbreng vormen voor het opstellen van een beleidskader. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om een definitief besluit te nemen over de toepassing van grootschalige energieopwekking in Haaksbergen.

Informatie

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met Johnny Janssen van de gemeente Haaksbergen. Hij is telefonisch bereikbaar via (053) 573 45 67 of per mail via ja.janssen@haaksbergen.nl

Velden met zonnepanelen

Meer nieuws

 • Fiets kopen?

  13-8-2020

  Fietsenveiling op zaterdag 19 september in gebouw Twente Milieu (Elektrostraat)....

 • Groenrijck

  13-8-2020

  Na drie jaar onderhandelen zijn alle partijen blij met duurzame wijk Groenrijck....

 • Hitte in Haaksbergen

  10-8-2020

  Tips tegen hitte, smoginfo , waarschuwing voor blauwalg en zuinig met drinkwater!...

Nieuws overzicht