Coronatesten

Gepubliceerd: 8-10-2020

In de media is veel te zien en te lezen over (commerciële) organisaties die op corona testen. De GGD Twente krijgt daar steeds meer vragen over. In dit bericht leest u meer over de testen en hoe de GGD Twente werkt.

Met een test kun je meten of iemand is besmet met het coronavirus. Het RIVM vindt op dit moment één test betrouwbaar en heeft deze goedgekeurd. Dit is de PCR-test. Deze test speurt het virus op. Met een wattenstaafje wordt er slijm achter uit de keel en de neus gehaald. Dit gaat naar een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Het laboratorium test of het virus in het slijm zit. Is het virus aanwezig, dan bent u besmet met het coronavirus.

De GGD gebruikt deze betrouwbare en goedkeurde PCR-test. Iedereen met corona-klachten kan zich bij de GGD gratis laten testen. De GGD kan alleen bron- en contactonderzoek doen met de positieve uitslag van een PCR-test. De uitslag moet bij de GGD binnenkomen via een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd.

Testcapaciteit uitbreiden

Iedereen met klachten kan een gratis PCR-test aanvragen die wordt afgenomen in de GGD-teststraten. GGD Twente kan op dit moment 1100 mensen per dag testen. Ook in het weekend. Het aantal testen wordt de komende tijd verder verhoogd. Dat doen ze met een extra teststraat in Oldenzaal, maar ook door samen te werken. De samenwerking die binnenkort wordt gestart is met organisaties die ook de PCR-test doen, namens de GGD. Dit zijn Medlon en de huisartsengroep in Dinkelland.

PCR-test bij bedrijven

Soms is er een wachttijd bij de GGD. Dan kunt u niet altijd dezelfde dag komen voor een test. Misschien wilt u toch snel een test doen. Er zijn in Twente bedrijven die een PCR-test afnemen. Testen bij deze bedrijven zijn niet gratis. Bij een positieve uitslag volgt bron- en contactonderzoek door de GGD. Wilt u zich laten testen door een commercieel bedrijf? Kijk dan eerst of het om een PCR-test gaat.

Andere testen

Er zijn ook andere testen die bedrijven gebruiken, zoals de antistoffentest. Met een druppel bloed wordt gezocht naar antistoffen tegen het virus. Antistoffen worden door het lichaam aangemaakt om het virus te bestrijden. Omdat het enige tijd duurt voordat antistoffen worden aangemaakt, kan het zijn dat u negatief test bij een antistoffentest, terwijl bij de PCR-test wel virus wordt aangetoond. Dit betekent alleen dat er nog geen antilichamen door het lichaam zijn aangemaakt. Omdat het virus gevonden is, kunt u wel anderen besmetten. Bij een positieve uitslag wordt er geen bron- en contactonderzoek door de GGD gedaan. De uitslag komt namelijk niet van een door het RIVM goedgekeurd laboratorium.

Veel onbekend

Er is daarnaast nog veel onbekend over deze testen. Zo is nu nog niet duidelijk of iedereen antistoffen aanmaakt. Het kan dat mensen met milde klachten geen of heel weinig antistoffen aanmaken. Iemand kan dan toch besmet zijn, maar de test zegt van niet. Daarom zijn deze testen (nog) niet door het RIVM goedgekeurd. Dat komt omdat ze dus minder betrouwbaar zijn. En omdat ze niet kunnen zien of u op dit moment besmet bent.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van GGD Twente.

Corona

Meer nieuws

 • Begroting 2023

  30-9-2022

  Het vertrekpunt ligt op het realiseren van raadsafspraken....

 • Marktkramen

  29-9-2022

  Vanaf 5 oktober tijdelijke verhuizing marktkramen naar de Hibbertsstraat....

 • Poet’n Graads

  29-9-2022

  Dorpsomroeper Poet’n Graads weer terug op zijn sokkel....

Nieuws overzicht