Eikenprocessierupsen

Gepubliceerd: 24-6-2020

Het eikenprocessierupsenseizoen is gestart. Overal in het land worden ze weer gespot. In de bebouwde kom van Haaksbergen lijkt het tot nu toe mee te vallen. Dit voorjaar heeft de gemeente Haaksbergen de eiken binnen de bebouwde kom twee keer preventief bestreden. Eerst met aaltjes, daarna moest een bacterie de rupsen de nekslag geven. Als er bínnen de bebouwde kom toch rupsennesten in de bomen zitten, dan kunnen inwoners dat online melden en laat de gemeente de nesten weghalen.

Haaksbergen telt een heleboel eiken. De gemeente heeft ervoor gekozen om zich met het beschikbare budget (net als vorig jaar 35.000 euro) te concentreren op bestrijding binnen de bebouwde kom. Daar zijn nu eenmaal de meeste mensen. Bovendien mag op veel plekken in het buitengebied niet preventief bestreden worden. Dat heeft te maken met beschermde vlindersoorten. Nu de jeukbeestjes al een aantal zomers in ons land verblijven krijgen gemeenten steeds meer ervaring met de bestrijding ervan. De beesten preventief én intensief in een bepaald gebied bestrijden lijkt hoopgevend. De gemeente heeft namelijk nog niet veel klachten gehad van nesten binnen de bebouwde kom.

Niet overal een beetje

In het buitengebied bestrijdt de gemeente dit jaar de eikenprocessierupsen niet. Hier zie je dan ook meer nesten. Deze nesten worden in principe niet weggehaald. Wethouder Jan-Herman Scholten legt uit: “Het liefst laat je natuurlijk alle nesten weghalen. Maar dat kan simpelweg niet. Het is te duur en al hadden we het geld, dan waren er niet voldoende bestrijders beschikbaar. Volgens onze ervaring werkt overal een klein beetje bestrijden niet, daarom doen we het goed binnen de bebouwde kom.”

Uitzonderingen

Hoewel er dus in principe niet wordt bestreden in het buitengebied maakt de gemeente enkele uitzonderingen. Eén daarvan is het veel gebruikte fietspad langs de oude N18. Nesten daar worden weggehaald. Maar doordat op deze plek ook preventief bestreden is, zijn er minder rupsen dan vorig jaar. Nesten bij begraafplaats Waarveld worden verwijderd. Dat gebeurt ook incidenteel op plekken waar veel mensen samen komen, bijvoorbeeld bij een veel gebruikte picknicktafel.

Nesten melden

Ziet u in uw omgeving (binnen de bebouwde kom) bomen die besmet zijn met eikenprocessierupsen? Gebruik dan het meldingenformulier op www.haaksbergen.nl/meldingen. Of, nog gemakkelijker, download de app Mijn Gemeente op uw telefoon en zoek Haaksbergen op. Vermeld altijd straat en huisnummer, zodat de bestrijder niet een hele straat door moet op zoek naar de nesten. De bestrijder die door de gemeente is ingeschakeld is hovenier Koppelman. Het lukt hem op dit moment om een nest dat is gemeld binnen een paar dagen weg te zuigen.

Wat wel en wat niet?

Bedek de huid zoveel mogelijk en draag een zonnebril, zeker bij winderig weer. Ga niet in het gras liggen. Laat kinderen niet spelen onder eiken. En laat daar ook geen honden loslopen. Die bijten nog wel eens in een nest dat door de wind uit de boom is gewaaid. Tóch last van jeuk? Niet krabben, wél de huid spoelen met water of strippen met plakband. Een douche nemen en de kleren wassen is ook verstandig. Aloë vera, paardenbalsem en mentholgel lijken verzachtend te werken. Ernstige klachten? Neem dan contact op met de huisarts. Meer informatie vindt u op ggdleefomgeving.nl/vervelende-beestjes.

Wat zelf?

Een vorm van preventieve bestrijding die de gemeente ook hanteert is het herstel van natuurlijk evenwicht en biodiversiteit. Natuurlijke vijanden van de rupsen zijn mezen, vleermuizen en sluipwespen. Net als de gemeente kunnen Haaksbergenaren bloemzaden zaaien, om insecten te trekken. Ook is het goed om gras in bermen of langs sloten voorlopig (tot september) niet te maaien. Een andere effectieve methode is het ophangen van vogelhuisjes voor meesjes.

Eikenprocessierups

Meer nieuws

 • Subsidies

  28-1-2021

  Gemeente Haaksbergen mild voor verenigingen in coronatijd....

 • Videoboodschap

  22-1-2021

  Een videoboodschap van burgemeester Rob Welten aan alle inwoners....

 • Avondklok

  22-1-2021

  Er geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok tussen 21.00 en 4.30 uur....

Nieuws overzicht