Geen nieuwjaarsreceptie

Gepubliceerd: 24-12-2020

De afgelopen twee jaar nodigden de gemeente, de HOV en IKT Haaksbergen álle inwoners uit voor een gezamenlijke nieuwjaarsreceptie. In winterse sferen nog wel. Met vuurkorven, glühwein en oliebollen. Met muziek, een praatje en een hoop gezelligheid. Maar nu is alles anders. Want de coronamaatregelen staan zulke bijeenkomsten niet toe. En dus treft u onder meer in GemeenteNieuws een vraaggesprek met burgemeester Rob Welten, Jan Paul Klein Poelhuis (HOV) en Robert Kraaijvanger (IKT).

De nieuwjaarsreceptie kan dit jaar wegens corona niet doorgaan. Hoe jammer is dat? 

Rob Welten:
“De nieuwjaarsreceptie is een van die laagdrempelige momenten waarop we elkaar in Haaksbergen ontmoeten. We horen over nieuwe wensen en ontwikkelingen bij ondernemers, instellingen en verenigingen. Inwoners, politici en bestuurders spreken elkaar in een ontspannen sfeer. Dat kan nu niet, maar we kijken uit naar betere tijden. We willen de nieuwjaarsbijeenkomst nóg meer een ontmoeting voor de Haaksbergse gemeenschap maken. Daar moeten we dus nog een jaartje geduld voor hebben!”

Robert Kraaijvanger:
“Natuurlijk is dat jammer. De samenwerking rond de nieuwjaarsreceptie is een mooi voorbeeld van het gezegde dat je alleen sneller gaat, maar samen verder komt. Het woord ‘samenleving’ zegt het al. We zijn mét elkaar een onderdeel van die Haaksbergse samenleving. Ik hoop dat we elkaar op de volgende receptie in levenden lijve een mooi en goed jaar kunnen wensen.”

Jan Paul Klein Poelhuis:
“Ik vind het niet meer dan jammer! Er zijn namelijk veel belangrijkere zaken die niet doorgaan. Natuurlijk kijk ik uit naar de nieuwjaarsreceptie die we voor ogen hadden. Een receptie voor Haaksbergen breed in een sfeer die echt bij Haaksbergen past.”

Het is een vreemd jaar geweest. Hoe kijk je erop terug?

Kraaijvanger:
“2020 was een bijzonder jaar, waarin we allemaal flink op de proef zijn gesteld. Diverse zaken die tot voor kort onmogelijk leken zijn werkelijkheid geworden. Positief is het nieuwe werken en de ontwikkelingen daarin. Negatief zijn de intelligente lockdown en de harde lockdown. Het huidige ondernemersklimaat vereist veerkracht, innovatie en energie. Daar moeten we met zijn allen aan blijven werken.”

Klein Poelhuis:
“Het is een heel vreemd jaar geweest. Ondernemers hebben alles uit de kast moeten halen om hun bedrijven overeind te houden. Ik heb heel veel respect hoe iedereen hier mee is omgegaan en heb geweldig veel mooie initiatieven zien ontstaan. Ik spreek door mijn werk heel veel ondernemers. Creativiteit en ondernemerschap zijn zaken die hier wel weer boven zijn komen drijven.”

Welten:
“Corona heeft veel leed, zorgen en angst veroorzaakt in families, in bedrijven en in de zorg. Het eind van de pandemie is helaas nog niet in zicht. Voor de gemeentelijke organisatie was 2020 het jaar van focus op herstel. Van werken aan financieel herstel, organisatorische versterking en verbinding zoeken met de samenleving. Dit alles met als doel werken aan het herstel van vertrouwen van de samenleving in de (lokale) overheid. De coronacrisis heeft die noodzaak nog duidelijker gemaakt. In tijden van crisis moet de overheid er staan, vooral voor de meest kwetsbaren.”

Wat hoop je voor het komende jaar?

Klein Poelhuis:
“Dat de plannen die we met de HOV hebben draagvlak krijgen en dat die zullen helpen om de draad weer op te pakken na corona. Samen met de gemeente en de SHP hebben we keihard gewerkt om constructief samen te werken, zodat Haaksbergen meer dan ooit op de kaart komt te staan. Ik hoop dat iedereen, net als ik zelf, ook bezig gaat met wat je uit deze coronaperiode kunt leren. Ik ben geboren in dit mooie dorp en weet dat we best goed kunnen klagen in Haaksbergen. Ik ben zelf nogal positief ingesteld en wens dat iedereen in Haaksbergen ook. Wat wil je wel, en wat ga je er zelf aan doen?”

Kraaijvanger:
“Op een voortvarend enthousiasme voor vaccinatie. Ik denk dat daardoor een normale wereld weer snel bereikbaar wordt. Dat is vooral van belang voor de jeugd en het onderwijs. Die groep loopt nu veel achterstand op voor de toekomst. Ik wens alle inwoners van Haaksbergen een 2021 dat ons allemaal positief verrast. De ondernemers wens ik een jaar met perspectief en het vertrouwen om keuzes te maken. Verwar de mening van de meerderheid niet met de waarheid. We kunnen als individu veel doen aan de sfeer waarin we leven. Ik ga er in ieder geval voor en verzamel de mensen om me heen die dat ook willen en gaan doen.”

Welten:
“Ik hoop dat vaccinatie snel voor verlichting gaat zorgen en dat we elkaar weer ongedwongen kunnen ontmoeten. Dat ondernemingen, instellingen en verenigingen zich kunnen herstellen en wij daar als lokale overheid ons steentje aan kunnen bijdragen. Mijn nieuwjaarswens voor Haaksbergen is dat wij onze positieve houding tijdens de crisis ook in het komend jaar weten vast te houden en verder te ontwikkelen. Dat we belangrijke waarden als gemeenschapszin, noaberschap en solidariteit, die wij in crisistijd hebben leren herwaarderen, ook daarna duurzaam in de praktijk brengen. Dat onze mensen in de zorgsector, het onderwijs en de hulpverlening ook in het nieuwe jaar onze waardering en respect blijven merken. Dat wij het belang van lokale voorzieningen eens te meer beseffen door actief deel te nemen aan activiteiten in bijvoorbeeld sport en cultuur. En dat wij in 2021 laten blijken goed te beseffen dat ons gevarieerd winkelbestand en horeca-aanbod alleen toekomst heeft als we er ook optimaal gebruik van maken.”


Het beeld van de nieuwjaarsreceptie van vorig jaar lijkt al bijna een eeuwigheid geleden.

Nieuwjaarsreceptie 2020

Meer nieuws

 • Vaccinatiecampagne

  14-1-2021

  Wethouder Peppelman: “Mooi initiatief van de EZH dat we van harte steunen”...

 • Grasbetonstenen

  14-1-2021

  Aan de slag met grasbeton langs wegen in het buitengebied....

 • Lockdown verlengd

  13-1-2021

  Nederland blijft tot en met ten minste dinsdag 9 februari in lockdown....

Nieuws overzicht