Gladheidsbestrijding

Gepubliceerd: 10-2-2021

Afgelopen dagen kleurde het Nederlandse landschap voor het eerst sinds lange tijd wit. Kinderen konden hun lol niet op met sneeuwpoppen, sneeuwballengevechten en glijbaantjes. Ook de medewerkers van Twente Milieu gingen de sneeuw in. De eerste dagen werkten ze dag en nacht om de wegen weer enigszins begaanbaar te krijgen. Maar het was lastig met zo veel sneeuwval. Inmiddels sneeuwt het minder hard en worden behalve de hoofdroutes ook verbindingswegen naar scholen en verzorgingshuizen sneeuwvrij gemaakt.

Het sneeuwvrij maken van de wegen gaat allemaal volgens een gladheidsbestrijdingsplan. Hierin staat welke wegen de strooiwagen aandoet. Het liefste zou de gemeente op iedere weg in Haaksbergen willen laten sneeuwschuiven of strooien. Dat kan niet. Daarvoor is er simpelweg niet genoeg materieel, mankracht en zout beschikbaar. De wagens kunnen niet overal tegelijkertijd zijn. Daarom zijn er prioriteiten gesteld die zijn vastgelegd in dat  gladheidbestrijdingsplan. Belangrijke wegen worden snel gestrooid. Straten waar veel minder verkeer komt veel later of helemaal niet.

Hoofdroutes

Absolute prioriteit ligt bij het bereikbaar houden van hoofdroutes. Voor inwoners is het immers belangrijk dat die hoofdwegen begaanbaar blijven. Hoofdwegen zijn bijvoorbeeld  straten als de Hengelosestraat, de Noordsingel of de Goorsestraat. In het gladheidbestrijdingsplan is vastgelegd binnen hoeveel tijd de gladheid op de diverse wegen bestreden moet worden. Dat moet als het enigszins kan binnen tweeënhalf uur op hoofdwegen, zowel overdag, ’s nachts, als in het weekend. Vanwege sociaal-economische belangen geldt dit ook voor wegen op de bedrijventerreinen en in het centrumgebied.

Uitzonderingen

In woonstraten en in het buitengebied zal niet snel een strooiwagen zijn werk doen, behàlve als het een belangrijke, doorgaande weg is. Uitzonderingen op de regel zijn er ook. Want hoewel wooncomplexen voor senioren, verzorgingshuizen en scholen meestal niet direct aan een hoofdweg liggen, strooit de gemeente overdag ook de kortste verbindingsweg daarnaartoe. Dat heeft te maken met de kwetsbare bewoners, bezoekers en kinderen. Privéterrein, zoals privé-parkeerplaatsen bij verzorgingshuizen of schoolpleinen, moeten de eigenaren zelf (laten) schoonvegen.

Minder verkeer

Door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen heeft Twente Milieu zich vooral bezig gehouden met het sneeuwvrij maken én houden van de hoofdwegen. Aan de verbindingswegen kwamen de sneeuwruimers nauwelijks toe. Dat heeft behalve met de aanhoudende sneeuwval ook te maken met andere oorzaken. Door het vele thuiswerken op dit moment is er minder verkeer op de straten, waardoor zout minder goed ingereden wordt. Bovendien heeft zout minder effect bij deze lage temperaturen. Dat betekende nog vaker sneeuw schuiven op de hoofdwegen. Nu het nauwelijks nog sneeuwt krijgt Twente Milieu tijd om de verbindingswegen schoon te maken.

Fietspaden en trottoirs

Strooiwagens van Twente Milieu strooien ook op belangrijke fietspaden. De strooiwagens hebben de ruimte nodig. Om die reden worden paaltjes langs belangrijke fietspaden tijdelijk weggehaald, zodat de wagens over het fietspad kunnen. Als de winterse gladheid achter de rug is komen de paaltjes weer terug. Op de stoep wordt niet gestrooid. Inwoners kunnen het voor hun buurtgenoten gemakkelijker maken door de trottoirs zelf sneeuwvrij te maken. Lees hier meer over het gladheidsbestrijdingsplan van de gemeente. 

Schone straten

Meer nieuws

 • Werfheegde

  4-3-2021

  Verbeteringen aan de Werfheegde en Pastoor Wienholtsstraat....

 • Gezond leven

  4-3-2021

  Wat is gezondheid? En hoe blijf je gezond in tijden van corona?...

 • Vervroegd stemmen

  3-3-2021

  Vervroegd stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing 2021....

Nieuws overzicht