Greun veur mekaar

Gepubliceerd: 1-10-2019

Geïnteresseerde inwoners en ondernemers zijn van harte welkom bij een inspiratieavond over duurzaamheid op donderdag 17 oktober. Organisator ‘Ster in samen duurzaam’ belooft een avondvullend programma met enthousiaste sprekers en de lancering van twee initiatieven: een energiecoöperatie voor inwoners en ondernemers en een website met instrumenten voor ondernemers die willen verduurzamen.

Bezoekers kunnen zich deze avond laten informeren en inspireren door onder meer Bram Tankink, oud-wielrenner, oud-Haaksbergenaar en tegenwoordig werkzaam bij een bedrijf voor duurzaamheid en energie. Enkele ondernemers worden aan de tand gevoeld over hun bijdrage op het gebied van duurzaamheid door gespreksleider Dorothée Loorbach. Het nodige vertier mag deze avond ook niet ontbreken. Revuegezelschap Allo Jannaô benadert het onderwerp duurzaamheid vanzelfsprekend met een knipoog.

Site

Ook gaat deze avond de website www.sterinsamenduurzaam.nl de lucht in. Op deze site kunnen ondernemers straks instrumenten vinden om hun bedrijf te verduurzamen. Allerlei Haaksbergse ondernemers die al vooruitgang hebben geboekt op dat vlak laten op de site zien wat zij gedaan hebben. Ook staat er een rekenmodel op waardoor ondernemers kunnen berekenen wat maatregelen opleveren.

Energiecoöperatie

Aan de oprichting van een Haaksbergse energiecoöperatie wordt al een tijdje gewerkt. Een energiecoöperatie bestaat uit inwoners en ondernemers die projecten realiseren met één doel: lokaal energie opwekken en besparen. Op 17 oktober is het moment daar dat de coöperatie officieel van start gaat. Bestuurders van de coöperatie vertellen er in een vraaggesprek meer over. Natuurlijk is er ook mogelijkheid voor bezoekers om vragen te stellen. Het is mogelijk om nog dezelfde avond lid te worden van de coöperatie.

Gezamenlijk verantwoordelijk

De inspiratieavond is ‘Greun voor mekaar’ gedoopt, met een verwijzing naar gezamenlijke verantwoordelijkheid voor duurzaamheid. “Het verduurzamen van Haaksbergen krijgen we als gemeente niet alleen voor elkaar”, legt wethouder Duurzaamheid Louis Koopman uit. “Alle hulp van inwoners, ondernemers en instellingen is nodig. Het ís overigens ook ieders verantwoordelijkheid om een leefbare wereld na te laten. Dat mogen we niet op elkaar afschuiven.” De wethouder is er deze avond uiteraard zelf bij, net als gedeputeerde van de provincie Tijs de Bree. “Hij is bijzonder geïnteresseerd, omdat we hier in Haaksbergen samen tot mooie initiatieven komen. We mogen best even trots zijn en daarná weer door!", aldus Koopman.

Aanmelden

De organisator van de avond is Ster in samen Duurzaam, waarin ondernemers, leden van de energiecoöperatie, de gemeente en provincie Overijssel vertegenwoordigd zijn. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 17 oktober bij het Kulturhus Haaksbergen aan de Blankenburgerstraat. Het programma start om 19.30 uur, vanaf 19.00 uur kan iedereen vrij inlopen. Aanmelden vooraf is wenselijk. Dat kan via www.sterinsamenduurzaam.nl.

Duurzaamheid

Meer nieuws

 • Bedrijfsvoeringstaken

  8-7-2020

  Haaksbergen en Hengelo praten verder over samenwerking....

 • Lintjes

  3-7-2020

  Koninklijke onderscheidingen eindelijk opgespeld na uitstel door coronamaatregelen....

 • Noaberpoort

  2-7-2020

  Vanaf 1 juli heeft de Noaberpoort iets andere openingstijden....

Nieuws overzicht