Interview Welten

Gepubliceerd: 18-4-2019

Deze week begon Rob Welten aan zijn nieuwe klus als burgemeester van Haaksbergen. Hij volgt Gerrit Jan Kok op, die vier jaar waarnemer was. GemeenteNieuws ging de straat op om inwoners te vragen wat ze van hun nieuwe eerste burger willen weten. Wie is Rob Welten, wat gaat hij in Haaksbergen doen en waarom koos hij voor de Ster in Twente?

Wie is Rob Welten?

Ik ben een Twentse gemeentebestuurder die heel graag naar Haaksbergen wil komen. Ik ben getrouwd en heb een heerlijke vrouw. Ik heb drie mooie, leuke kinderen, die overigens allemaal al het huis uit zijn gevlogen. En ik heb heel veel interesse in allerlei dingen. Ik weet weinig, maar van alles een beetje.

Lisa vraagt zich af wat een burgemeester eigenlijk doet

Goede vraag, want dat is misschien niet voor iedereen duidelijk. Als ik naar mijn agenda kijk, dan weet ik zelf ook niet altijd precies wat er gaat gebeuren. Er komen veel verzoeken vanuit de samenleving. Mijn rol als burgemeester is vooral proberen het verkeer in goede banen te leiden. Mensen te helpen als ze iets van de gemeente nodig hebben en ze niet precies weten waar ze terecht kunnen. Ik moet zorgen dat iedereen in zijn rol kan blijven. Dat de gemeenteraad en ook ambtenaren hun werk goed kunnen doen. Ook individuele burgers kunnen bij de burgemeester aankloppen als ze het idee hebben dat er iets verkeerd is gegaan of dreigt te gaan. Eigenlijk ben ik een soort verkeersagent. Ik zorg dat het verkeer tussen gemeente en inwoners, maar ook onderling, goed verloopt.

Sabine is benieuwd waarom u voor Haaksbergen heeft gekozen

Nou, heb je even? Daar kan ik wel heel veel antwoorden op geven! Bijvoorbeeld omdat het gewoon een heel fijne gemeenschap is. Hele fijne mensen, zoals ik dat vanuit Borne heb leren kennen. Ik vind het bovendien mooi om vlakbij Duitsland te werken, met de contacten met Ahaus. Er is ook wél wat te doen in Haaksbergen, heb ik gehoord. Ik heb geen zin om met mijn armen over elkaar te zitten. En ik ben iemand die in Twente geworteld is geraakt en hier graag wil blijven.

Wat wilt u bereiken in Haaksbergen? Dat vraagt Danique zich af.

Ja, vind ik een goede vraag van Danique, maar ik vind het toch wat vroeg om die nu al te kunnen beantwoorden. Laten we helder zijn, wat er moet worden bereikt, dat is aan de gemeenteraad en ik voel mezelf daar vooral ondersteunend in. Bovendien, ik vind dat ik eerst vooral moet gaan luisteren. Ik moet ophalen uit de samenleving wat er leeft. Wat is voor inwoners belangrijk? Dus eerst luisteren en dan pas doelen stellen.

Een mooie van Dennis. Waar ziet u de komende periode het meest tegenop?

Het klinkt misschien raar, maar ik zie nergens tegenop. Waar ik altijd wel moeite mee heb is iemand een negatieve boodschap vertellen. Dus mensen teleurstellen. Ik verwacht dat dat in Haaksbergen ook gaat gebeuren. Dat we helaas niet alles tot in de hemel kunnen laten groeien. We zullen keuzes moeten maken. Dat betekent ook een paar keer nee verkopen. Maar als we dat goed kunnen uitleggen en we blijven luisteren, dan moet er eigenlijk altijd wel een oplossing te vinden zijn.

Bent u iemand die tussen de mensen staat?

Ik denk dat ik dat wel kan zeggen, in alle bescheidenheid. Ik denk dat je geen goede burgemeester kunt zijn als je niet van mensen houdt. Je moet van mensen houden. Je moet graag met mensen in contact komen. Ik vind het heerlijk om te horen wat er leeft. Uiteindelijk zit de kennis in de samenleving, méér dan in het gemeentehuis! Dus ik wil vooral tussen de mensen staan. Horen wat er leeft, in gesprek komen. Bij dezen meteen een open uitnodiging om dat daadwerkelijk te doen. Ik hoop zo snel mogelijk hier in Haaksbergen te komen wonen. En dan hoop ik de mensen ook te kunnen begroeten. Dat we elkaar ook gedag zeggen op straat. Dat zou hartstikke mooi zijn.

Rob Welten

Meer nieuws

 • Marktplan

  18-7-2019

  Projectontwikkelaars samen om de tafel over het Marktplan....

 • Kennedymars

  18-7-2019

  Rob Welten loopt dit jaar mee. “De Kennedymars is een prachtige traditie!”...

 • Maatwerkvervoer

  17-7-2019

  Maatwerkvervoer van vier gemeenten langer bij Brookhuis....

Nieuws overzicht