75 jaar vrijheid

Gepubliceerd: 15-1-2020

In het jubileumprogramma van ‘75 jaar vrijheid’ is een flinke plek ingeruimd voor de jeugd. Leerlingen van Haaksbergse basisscholen én van Het Assink lyceum worden er volop bij betrokken. Femke Middelhuis (basisonderwijs) en Linda Kloppenburg (Het Assink) leggen uit wat hun leerlingen kunnen verwachten. De twee leerkrachten vinden het belangrijk dat kinderen leren over de oorlog, zodat ook toekomstige generaties leren dat zoiets nooit meer mag gebeuren.

De herdenking van 75 jaar bevrijding begint voor de Assink-leerlingen al deze maand, als in Ahaus en Haaksbergen zogeheten Anne Frank-kastanjes worden geplant. “En ook nog in januari zijn er in Ahaus en Haaksbergen lezingen van Johanna Reiss”, vertelt Linda Kloppenburg, docente Duits op Het Assink. “Als opgroeiend kind moest zij onderduiken in Usselo. Ze heeft daar een indrukwekkend boek over geschreven en komt erover vertellen. Dat maakt ongetwijfeld veel indruk op de leerlingen.” De lezingen van Johanna Reiss zijn bestemd voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 en voor klas 3 van Het Assink.

Gedichtenwedstrijd

Voor de Haaksbergse basisscholen is er een heuse gedichtenwedstrijd, legt Femke Middelhuis uit. Zij is coördinator kunst  en cultuur van het Haaksbergse basisonderwijs. “De scholen bepalen zelf welke groepen deelnemen. Per groep wordt er een gedicht gemaakt rond het thema ‘vrijheid en verzoening’. Elke school kan één gedicht nomineren. Uit de inzendingen wordt één gedicht gekozen. Dat gedicht wordt dan voorgedragen op 4 mei tijdens de herdenking, voorafgaand aan de toespraak van burgemeester Welten. Het winnende gedicht wordt ook gepubliceerd in de krant.”

Anne Frank en Betsie Frankenhuis

Een bijzonder onderdeel in het jubileumprogramma is Radio Oranje. “RTV Sternet begeleidt daarbij basisschoolleerlingen met het maken van videoreportages over de verschillende jubileumevenementen”, aldus Middelhuis. Ook is er dit jaar voor de 38ste keer het Anne Frank-project. “Voor het basisonderwijs is het belangrijk het dichtbij te houden”, weet Middelhuis. “Ze leren over Haaksbergen in de oorlogsjaren en over Betsie Frankenhuis, het jongste Haaksbergse holocaust-slachtoffer. Wat kinderen als zij en Anne Frank is overkomen, mag nooit meer gebeuren. Het begint met begrip voor elkaar. Dat is de basis.”

Triomftocht

Op 1 april 1945 werd Haaksbergen, als eerste gemeente in Overijssel, bevrijd. “Nu, 75 jaar later, vieren we dat met een historische triomftocht, inclusief oude legervoertuigen, door de Eibergsestraat”, vertelt Linda Kloppenburg. Ze is zelf actief betrokken bij de organisatie van het evenement. “We doen al jaren mee aan de herdenking, maar dat is altijd maar voor een beperkt aantal leerlingen. Aan dit evenement kunnen er veel meer meedoen en dat is mooi. Dit wordt echt een happening. Ik weet zeker dat onze leerlingen het geweldig vinden om een beetje te ervaren hoe die bevrijding toen moet zijn geweest.”

De handen ineen

Middelhuis en Kloppenburg vinden het belangrijk dat leerlingen begrijpen hoe oorlogen ontstaan. “Oorlog gaat over hoe je met elkaar omgaat”, aldus Middelhuis. Collega Kloppenburg knikt. “We willen dat leerlingen leren dat je altijd zélf moet nadenken en nooit achter iemand aan moet lopen. Mijn ervaring is dat leerlingen écht wel nadenken over de oorlog. Ze zijn vaak onder de indruk van de verhalen. Ik vind het ook mooi om te zien hoe de uitwisseling met de Anne Frank Realschule in Ahaus al jaren gaat. Dat is heel bijzonder. De jeugd laat ons zien wat er mogelijk is als we de handen ineen slaan.”

Oproep

Voor de triomftocht door de Eibergsestraat, op woensdag 1 april, moet veel worden georganiseerd. Behalve ruim 600 leerlingen, staan er straks hopelijk ook zoveel mogelijk buurtbewoners langs de route. Dat betekent dat er ook gediplomeerde verkeersregelaars nodig zijn. Wilt u ook meehelpen? Stuur dan een mailtje naar l.kloppenburg@hetassink.nl.

Femke en Linda

Meer nieuws

 • Energieprijzen

  1-12-2022

  Enquête onder ondernemers over impact gestegen energieprijzen....

 • Huisvestingsplan

  25-11-2022

  Toekomst van onderwijshuisvesting uitgestippeld....

 • Eindejaarsrapportage

  24-11-2022

  Gemeente houdt eind dit jaar naar verwachting 5,7 miljoen euro over....

Nieuws overzicht