Lintje voor Jan Salverda

Gepubliceerd: 8-1-2019

Op de dag dat bestuurder Jan Salverda afscheid nam van woningcorporatie Domijn wachtte hem een verrassing. Salverda werd namelijk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, op grond van zijn verdiensten binnen én buiten zijn werkveld. Hij kreeg de bijbehorende versierselen maandag 7 januari opgespeld door burgemeester Gerrit Jan Kok.

Salverda nam na 11 jaar afscheid als bestuurder van Domijn, maar was al vanaf 1991 werkzaam in de volkshuisvesting. Hij wordt gezien als een betrokken bestuurder, die voor alles oog hield voor zijn klanten en vooral voor de mensen die een steuntje in de rug konden gebruiken. Zo realiseerde hij woonvormen voor mensen met een beperking en voor dak- en thuislozen. Ook was hij een van de initiatiefnemers van de social inclusion games, het internationale sportevenement voor mensen in een kwetsbare situatie. In zijn organisatie Domijn, maar ook daarbuiten, benadrukte hij altijd het belang van mensgericht maatwerk.

Samenwerking

Bovendien was Salverda een pionier en motivator in zijn vakgebied. Salverda inspireerde collega-bestuurders in het landelijk platform voor grootstedelijke woningcorporaties. En ook Twentse bestuurders in zijn rol als voorzitter van het Twents samenwerkingsverband voor corporaties, WoOn Twente. Dat deed hij bijvoorbeeld met zijn ideeën over duurzaamheid in de woningsector. Hij realiseerde zich dat actie nodig is voor energievriendelijke en duurzame woningen. Hij ondernam met partners allerlei initiatieven om woningen te verduurzamen. In Enschede werkte hij bijvoorbeeld aan een aanpak om 40.000 woningen te verduurzamen.

Vrijwillige inzet

Salverda onderscheidde zich niet alleen als bijzonder gedreven bestuurder van een corporatie. Hij verdiende ook zijn sporen op allerlei andere terreinen. Hij maakt bijvoorbeeld deel uit van de Coöperatie Enschede Energie en is al jaren gespreksleider bij het Alzheimer Café in Haaksbergen. Daarnaast zet hij zich vrijwillig in voor de Stichting Humanitas Initiatieven Twente en is hij lid van de Lionsclub Haaksbergen waar hij onder meer meewerkt aan het jaarlijkse Scholtenhagenfestival. Hij vindt daarnaast tijd voor fondsenwerving en ondersteuning van het Repaircafé in Haaksbergen. Ook in het verleden vervulde hij tal van vrijwillige functies. Kenmerkend voor Salverda zijn z’n sociale bewogenheid en zijn drive om zijn medemens te helpen. De betrokken Haaksbergenaar was heel blij met de belangrijke onderscheiding.

Lintje voor Salverda

Meer nieuws

 • Kennismaking

  18-6-2019

  Dinsdag 18 juni: college van B&W op bezoek in Sint Isidorushoeve....

 • Bestuursrapportage

  13-6-2019

  Prognose voor 2019: gemeentelijke financiën baren zorgen....

 • Inspiratieavond

  13-6-2019

  Op dinsdag 18 juni inspiratieavond over 75 jaar Vrijheid & Verzoening....

Nieuws overzicht