Lintjesregen 2022

Gepubliceerd: 26-4-2022

Maar liefst acht Haaksbergenaren zijn dinsdag 26 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op deze laatste werkdag voor de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning vond namelijk weer de Algemene Gelegenheid plaats, die in de volksmond bekend staat als de Lintjesregen. Koninklijke onderscheidingen zijn er dit jaar voor Haaksbergenaren Nilgün Büyür, Gea ter Heide, Mahmut Celik, Leon Leeters, Hendrik-Jan Scheggetman, Henri Scholten, Jan Slotman en Jan Wibbelink. Alle acht werden zij door burgemeester Rob Welten voorzien van de bijbehorende decoraties.

Nilgün Büyür zet zich al heel lang in voor de Haaksbergse gemeenschap. Zij heeft als vrijwilliger op een natuurlijke manier verbindingen weten te leggen tussen verschillende doelgroepen en mensen. Zij heeft een grote bijdrage geleverd aan het versterken van de integratie van de allochtone leerlingen en hun ouders zowel op de school als in de Haaksbergse gemeenschap. Door haar onnavolgbare energieke en positieve kijk op mogelijkheden en kansen is de integratie van de Turkse gemeenschap binnen de Haaksbergse gemeenschap enorm versterkt.

Gea ter Heide heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van nieuwe manieren van zorg. Dit leidde ertoe dat Mevrouw Ter Heide zorgboerderij Hendrikahoeve oprichtte. Zij wordt gezien als een bijzonder betrokken hulpverleenster. Zij had geen werktijden maar was er altijd voor de kinderen die haar zo nodig hadden. Altijd heeft zij gewerkt vanuit haar hart en zette zij niet de kosten maar de cliënten voorop.

Mahmut Celik begon 25 jaar geleden als vrijwilliger bij de werkgroep Samen Anders. In die rol toonde hij grote inzet om activiteiten op te zetten die bijdroegen aan tolerantie en een betere samenleving. Ook in zijn tien jaar als voorzitter en later als lid van de Turks Islamitische Vereniging zette hij zich in om mensen bij elkaar te brengen en van elkaar te laten leren. Door zijn betrokkenheid bij de werkgroep “Anne Frankproject” had hij een echte rol in het samenbrengen van mensen in Haaksbergen.

Leon Leeters begon zijn vrijwilligersloopbaan al in 1985. Vanaf dat moment zette hij zich jarenlang in voor goede doelen. Hij speelde een grote rol in de professionalisering van het bestuur van het basisonderwijs in Haaksbergen. Veel Haaksbergse organisaties konden op zijn inzet rekenen: van RTV Sternet, Historische Kring Haaksbergen, de Haaksberse Ondernemers Vereniging en de VVV tot de voedselbank, de Wereldwinkel en het Taalhuis Haaksbergen. De heer Leeters zet op een bevlogen manier zijn juridische en bestuurlijke kennis en zijn contacten in om van betekenis te zijn voor de Haaksbergse gemeenschap.

Hendrik-Jan Scheggetman was al in 1970 als vrijwilliger actief in de judosport, als instructeur en jeugdbegeleider. Sinds 1987 mag wandelkring DIO op zijn vrijwillige inzet rekenen. Bij voorbereidingen en begeleiding van de Kennedymars en andere wandeltochten, en ook bij het opzetten van de wandelschool. Ook voor de Historische Kring Haaksbergen zet hij zich in en hij is chauffeur van de Buurtbus tussen Haaksbergen en Buurse. Naast mantelzorger voor zijn echtgenote is de heer Scheggetman schipper op de Buurser Pot.

Henri Scholten is een gedreven, creatieve en sociaal bewogen vrijwilliger. De heer Scholten is al meer dan 30 jaar actief als bestuurslid en penningmeester van Crescendo Buurse en zelfs 37 jaar vrijwilliger bij de Stichting School- en Volksfeesten Buurse. Hij doet veel voor de gemeenschap: als initiator van de Boakefeest’n, The Voice of Buurse en als bedenker van vele inzamelingsacties voor de verbetering en het behoud van belangrijke voorzieningen in Buurse.

Jan Slotman start zijn vrijwillige activiteiten in het jaar 2000, bij het wekelijkse onderhoud van de begraafplaats én in het bestuur van de Pancratiuskerk. Als penningmeester van de stuurgroep Parochieverband Haaksbergen had hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van de fusie met een nieuwe St. Franciscusparochie voor geloofsgemeenschappen in Haaksbergen, Buurse en Boekelo. De bisschop van Utrecht heeft hem hiervoor onderscheiden met de Willibrordpenning. De Historische Kring kan ook al jaren rekenen op zijn vrijwillige inzet, net als de Stichting Schaapskudde Haaksbergen.

Jan Wibbelink heeft als pionier vele bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van de verslavingszorg. Hij is ook al sinds 1986 vrijwilliger, als hij bestuurslid wordt van v.v. Haaksbergen. Bij de voetbalclub was hij niet alleen jeugdtrainer, maar organiseerde hij ook vele toernooien, reünies en de Grote Clubactie. Maar liefst 25 keer was hij lid van het stembureau van de gemeente Haaksbergen. Bij RTV Sternet verzorgde hij in zes jaar tijd veel uitzendingen. De biljartsport werd door de heer Wibbelink actief gepromoot toen hij penningmeester van de KNBB en voorzitter van De Wieke was. De Seniorenraad en de Noaberpoort mochten ook op zijn vrijwillige inzet rekenen.

Meer nieuws

 • Openingstijden

  29-6-2022

  Het gemeentehuis is donderdag 30 juni vanaf 15.00 uur gesloten....

 • Groenadoptie

  30-6-2022

  Bewoners onderhouden en verfraaien met elkaar stukje gemeentegroen....

 • Uitnodiging receptie

  29-6-2022

  Antoon Peppelman neemt op 8 juli afscheid als wethouder van Haaksbergen....

Nieuws overzicht