Europese verkiezingen

Gepubliceerd: 23-4-2024

Op donderdag 6 juni 2024 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. U krijgt uiterlijk 23 mei een stempas thuisgestuurd waarmee u in de gemeente Haaksbergen kunt stemmen. Met een kiezerspas kunt u stemmen in een andere gemeente. U kunt ook iemand anders voor u laten stemmen.

U krijgt uw stempas uiterlijk op 23 mei toegestuurd. Heeft u op 23 mei nog geen stempas gekregen? Of bent u hem kwijt geraakt? Vraag dan een nieuwe aan. Dat kan tot woensdag 5 juni 12.00 uur, door persoonlijk naar de publieksbalie van het gemeentehuis te gaan. Een schriftelijke aanvraag voor een vervangende stempas kan met uw DigiD met een formulier op de website van de gemeente Haaksbergen worden ingediend tot maandag 3 juni.

Stemmen in een andere gemeente met een kiezerspas

Als u wilt stemmen in een andere gemeente, dan kan dit niet met uw stempas. U moet dan een kiezerspas aanvragen. Met de kiezerspas kunt u stemmen in iedere gemeente in Nederland. Een kiezerspas vraagt u aan met een formulier via de gemeentewebsite. Het ingevulde formulier moet uiterlijk maandag 3 juni bij de gemeente binnen zijn. U kunt een kiezerspas ook aan de balie van uw gemeente aanvragen. U heeft hierbij uw identiteitsbewijs nodig, of een kopie daarvan. Aan de balie een kiezerspas aanvragen kan tot woensdag 5 juni 12.00 uur.

Iemand anders voor u laten stemmen

Kunt u bij de komende verkiezing niet zelf naar het stembureau komen? Dan kunt u iemand toestemming geven om voor u te stemmen. We noemen dit machtigen. De persoon die dan namens u stemt, noemen we de gemachtigde. U kunt iemand machtigen door de achterkant van uw stempas in te vullen en te ondertekenen (onderhandse volmacht). De gemachtigde, die ook in de gemeente Haaksbergen moet stemmen, moet de achterkant ook ondertekenen. Kunt u niet zelf stemmen en kunt u niemand machtigen met uw stempas? Dan kunt u iemand machtigen met een formulier op de website van de gemeente Haaksbergen (schriftelijke volmacht).

De stemmen worden centraal geteld

De gemeente Haaksbergen kiest bij de verkiezingen van 6 juni voor zogenaamde Centrale Stemopneming. Dat betekent dat per stembureau op de verkiezingsdag alleen de stemmen per partij worden geteld. De dag na de verkiezingen, vrijdag 7 juni, worden alle stemmen nog eens per lijst en ook per kandidaat geteld.

Meer informatie over de verkiezingen voor het Europees Parlement vindt u op onze verkiezingspagina

Meer nieuws

  • Betere openingstijden

    1-5-2024

    De tijden waarop u bij de publieksbalie terecht kunt, zijn verruimd....

  • Windenergie beleid

    3-5-2024

    Het college vraagt de raad om lokaal beleid voor windenergie vast te stellen....

  • Monument de Hoeve

    30-4-2024

    Groep 8 van de Bonifaciusschool zorgt voor oorlogsmonument....

Nieuws overzicht