4 en 5 mei

Gepubliceerd: 1-5-2020

Dit jaar maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. En iedereen kan van huis uit meedoen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.

Vanwege het coronavirus gaat het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Haaksbergen anders dan we met elkaar gewend zijn. Want herdenken doen we dit jaar thuis. Wél luiden op maandag 4 mei de Haaksbergse kerkklokken en er worden kransen gelegd op verschillende tijdstippen bij de verschillende oorlogsmonumenten in de gemeente. RTV Sternet maakt hier opnames van, die op 4 mei worden uitgezonden, zodat iedereen die niet naar buiten kan of wil tóch de herdenking mee kan beleven. In de aanloop naar 5 mei maakt de lokale omroep eveneens opnames die op Bevrijdingsdag zelf worden uitgezonden.


Wat kunt u thuis doen op 4 mei?

Op 4 mei zijn we dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar de Nationale Herdenking. U kunt ook thuis meedoen aan de herdenking.

Vlag halfstok hangen

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Kunt u geen vlag uithangen en wilt u toch uiting geven aan uw betrokkenheid bij 4 en 5 mei? Download dan de ik herdenk-poster en hang deze op 4 en 5 mei voor uw raam. Lees hier meer over het vlagprotocol.

Taptoe spelen

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept blazers in Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19.58 uur. Meer informatie vindt u op de website van het nationaal comité.

Wilhelmus zingen

Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis het eerste couplet mee te zingen. Hieronder de tekst van het eerste couplet:

Wilhelmus van Nassouwe ben ik van duitsen bloed,
den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje ben ik vrij onverveerd,
den koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.Wat kunt u thuis doen op 5 mei?

Ook op 5 mei zijn we dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar het 5 mei-concert in de avond.

Vlag uithangen

Op 5 mei worden alle Nederlanders, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die vielen voor vrede, vrijheid en recht. Kunt u geen vlag uithangen en wilt u toch uiting geven aan uw betrokkenheid bij 4 en 5 mei? Download dan de ik herdenk-poster en hang deze op 4 en 5 mei voor uw raam.

Gesprek over vrijheid

Op 5 mei staan we stil bij de bevrijding, 75 jaar geleden. Ook uw familie zal diverse verhalen kennen over oorlog, vrijheid en bevrijding. Op deze dag kunt u stilstaan bij deze verhalen; met uw gezin thuis of videobellend met familie en vrienden. Deel uw verhaal! 75 bijzondere verhalen over vrijheid, verteld door 75 personen geboren na de Tweede Wereldoorlog, kunt u vinden op de website www.vrijheid.nl.

Geen concert, wél speciale uitzending

Dit jaar gaat helaas het Concert op de Amstel niet door. In plaats van dit jaarlijkse 5 mei-concert is er een NOS-uitzending vanuit de foyer van Carré in Amsterdam, met Simone Kleinsma, Giovanca, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut. De uitzending begint om 20.35 uur op NPO 1.

Nederlandse vlag

Meer nieuws

 • Gemeentesecretaris

  26-5-2020

  Rob Toet is de nieuwe gemeentesecretaris van de gemeente Haaksbergen....

 • Financieel herstelplan

  20-5-2020

  Ambtelijke toets financieel herstelplan gunstig. Reageren nog mogelijk....

 • Oud papier

  20-5-2020

  Tijdens coronacrisis loopt het ophalen en brengen van oud papier anders....

Nieuws overzicht