Afvalwater

Gepubliceerd: 3-12-2020

Uw afvalwater, afkomstig van bijvoorbeeld douche, toilet of spoelbak, gaat via de riolering naar de rioolwaterzuivering van Waterschap Vechtstromen. Daar wordt het schoongemaakt. Het schone water komt vervolgens weer in rivieren, beken en sloten terecht. Er komt steeds meer afval in het riool wat er niet in hoort. Met alle schadelijke gevolgen van dien.

Er wordt van alles door het toilet gespoeld. Vet, verf, mondkapjes en doekjes. Dit afval leidt tot verstoppingen thuis, verderop in het riool of op de rioolwaterzuivering. Hierdoor lopen pompen vast of raken roosters verstopt. Dat kost jaarlijks heel veel geld. En sommige chemische stoffen, zoals medicijnen en verf, zijn niet of nauwelijks uit het rioolwater te verwijderen. Dat is schadelijk voor plant, dier en mens.

Help een handje!

U kunt een handje helpen door goed na te denken over wat u wegspoelt. Wat niet in het rioolwater komt, hoeft er ook niet uit! Het riool is alleen bedoeld voor water, poep, plas en toiletpapier. Spoel dus geen doekjes, vet, verf of medicijnen door de wc of de gootsteen. Kijk voor tips op www.nietinhetriool.nl.

Starten bij onszelf

Waterschap Vechtstromen heeft nu 23 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het afvalwater wordt hier biologisch gezuiverd door miljoenen bacteriën. De technieken om rioolwater te zuiveren zijn steeds geavanceerder geworden. Dat is ook nodig, omdat we steeds meer middelen gebruiken die schadelijk zijn voor ons water. Denk aan de medicijnen die we gebruiken en microplastics. Toch, een goede waterkwaliteit start echt bij onszelf: de bron.

Energie

Na het zuiveren van afvalwater blijft er een restproduct over: slib. Dat wordt bij de rioolwaterzuivering vergist. Hierbij komt biogas vrij, waarmee de energiefabriek in Hengelo elektriciteit maakt. Hiermee wordt de eigen rioolwaterzuivering in Hengelo van energie voorzien plus nog eens 3.500 huishoudens. Het Waterschap wil u graag laten zien hoe afvalwater gezuiverd wordt. Als de coronamaatregelen weer wat versoepeld worden, houdt Waterschap Vechtstromen weer rondleidingen bij de rioolwaterzuiveringen. Volg nu alvast Waterschap Vechtstromen op online media. Of neem een kijkje op www.vechtstromen.nl/50jaarschoonwater.

50 jaar schoon water

Vandaag de dag is zuivering van afvalwater heel vanzelfsprekend. 50 Jaar geleden waren er nog geen afspraken over het lozen van afvalwater. Bijna al het vieze water van huishoudens en bedrijven kwam rechtstreeks in de natuur. Sinds 1 december 1970 is daarom de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren in werking getreden en kregen waterschappen de wettelijke taak om ons afvalwater te zuiveren en verontreiniging van water te voorkomen en tegen te gaan. Op www.vechtstromen.nl/50jaarschoonwater staat Waterschap Vechtstromen hierbij stil.

Wasbak

Meer nieuws

 • Vaccinatiecampagne

  14-1-2021

  Wethouder Peppelman: “Mooi initiatief van de EZH dat we van harte steunen”...

 • Grasbetonstenen

  14-1-2021

  Aan de slag met grasbeton langs wegen in het buitengebied....

 • Lockdown verlengd

  13-1-2021

  Nederland blijft tot en met ten minste dinsdag 9 februari in lockdown....

Nieuws overzicht