Bestrijding gestart

Gepubliceerd: 21-4-2021

Sinds deze week is hovenier Koppelman gestart met de bestrijding van de eikenprocessierupsen binnen de bebouwde kom. Afgelopen weken was het daarvoor ’s nachts nog te koud. Net als vorig jaar wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van preventieve en biologische methoden. De bestrijding moet ’s avonds en ’s nachts gebeuren. De aaltjes doen hun werk namelijk niet als de zon schijnt. Over een paar weken worden de eiken opnieuw ingespoten.

Net als in 2020 concentreert de gemeente zich op alle eiken die eigendom zijn van de gemeente binnen de bebouwde kom. Waar in het verleden alleen ‘hotspots’ preventief bestreden werden, wordt nu de hele bebouwde kom aangepakt. Alle eiken worden in principe twee keer ingespoten met aaltjes. Behalve druk bezochte plekken, zoals schoolpleinen. Deze plekken krijgen de tweede keer een behandeling met een bacterie, omdat dit middel net wat effectiever is. De verwachting is dat er door preventieve bestrijding veel minder nesten in de bomen zullen voorkomen dan in eerdere jaren. Als er vervolgens toch nesten zijn, dan worden die weggezogen.

Geen bestrijding in buitengebied

Buiten de bebouwde kom vindt geen bestrijding meer plaats. Natuurwetgeving staat bestrijding in het buitengebied, waar beschermde vlinders zijn, niet meer toe. Hier moeten vooral de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen hun werk doen, zoals vliegen, wespen, kevers en pimpelmeesjes. Bloemrijke bermen, perken en tuinen zijn goed voor de natuurlijke vijanden van de rupsen. De afgelopen jaren heeft de gemeente veel bloembollen geplant en bloemzaden gezaaid. Daar heeft Haaksbergen nu profijt van. De gemeente zet het beleid-met-bloemen dit jaar door. Ook binnen de bebouwde zijn diverse bloemenmengsels ingezaaid. Daarom wordt er op verschillende plekken minder gemaaid.

Overlast melden

De kans op nesten met rupsen is dus kleiner door de preventieve aanpak. Bovendien worden eiken regelmatig gecontroleerd. Maar u kunt zelf ook de aanwezigheid van nesten melden. Anders dan eerder gecommuniceerd, moet u hiervoor niet bij Twente Milieu zijn maar bij de gemeente. Dat kan via www.haaksbergen.nl/meldingen, via de app ‘MijnGemeente APP’ of via (053) 573 45 67. Antwoorden op veelgestelde vragen zijn te vinden op www.twentemilieu.nl/haaksbergen/eikenprocessierups.


Nu het ’s avonds en ’s nachts minder koud is, begint de bestrijding van de eikenprocessierups.

Bestrijding rupsen

Meer nieuws

 • Afvalinzameling

  6-5-2021

  Afvalinzameling rond Hemelvaartsdag en Pinksteren....

 • Biodiversiteit

  6-5-2021

  Haaksbergen werkt aan biodiversiteit in openbare ruimte....

 • Herdenking terugkijken

  6-5-2021

  Herdenken op afstand en online. Bekijk de uitzending van RTV Sternet....

Nieuws overzicht