Bodemonderzoek

Gepubliceerd: 2-2-2023

De gemeente Haaksbergen hecht veel waarde aan een schone en veilige leefomgeving. Daarom heeft Projectbureau Bodem Asbest Sanering in opdracht van de gemeente gekeken in welke straten en wijken er een verhoogde kans is op asbest in de bodem, bijvoorbeeld doordat woningen zijn gebouwd in een periode waarin asbest werd toegepast. Bewoners van deze wijken kunnen kosteloos een bodemonderzoek laten uitvoeren. Om dit bij hen onder de aandacht te brengen, krijgen bewoners van deze wijken persoonlijk een brief van Projectbureau Bodem Asbest Sanering (BAS).

De afgelopen maanden heeft BAS in verschillende straten gratis bodemonderzoek in tuinen uitgevoerd. Uit deze onderzoeken bleek dat in enkele tuinen asbest in de bodem zit. In tuinen waar asbest boven de norm is aangetroffen wordt in overleg met de bewoners de bodem gesaneerd. Ook deze sanering is kosteloos. De herstelkosten zijn wel voor rekening van de bewoners.

Volgende straten

Binnenkort start BAS de volgende fase van het bodemonderzoek. De bewoners van een deel van de Aert Van Nesstraat, Van Heemskerkstraat, Van Wassenaerstraat en Hengelosestraat ontvangen een uitnodiging om kosteloos mee te doen met het bodemonderzoek van de tuin. De onderzoeken staan gepland in april en mei 2023. Vooraf kunnen bewoners zich laten inlichten tijdens een informatiebijeenkomst, waarvoor zij worden uitgenodigd. Johan Niemans, wethouder Milieu, is blij met het besluit van het Rijk om het project nog tot en met 2030 te verlengen. “Ik raad de bewoners die een uitnodiging krijgen aan om mee te doen aan het onderzoek. De kans om dit kosteloos en veilig te laten doen is er nu”, aldus Niemans.

Waarom bodemonderzoek? 

Het vermoeden bestaat dat er asbest in de bodem aanwezig is in een aantal wijken van Haaksbergen. Informatie uit het verleden en eerder uitgevoerde onderzoeken wijzen hierop. Daarom wil de gemeente Haaksbergen de bodem in deze wijken laten onderzoeken op de aanwezigheid van asbest. Dat gebeurt stapsgewijs. De gemeente heeft Projectbureau BAS gemandateerd dit namens hen uit te voeren. Projectbureau BAS is een overheidsprojectbureau en werkt voor gemeenten in de nabijheid.

Meer nieuws

 • Lindebomen verplant

  20-3-2023

  Twee grote Amerikaanse lindebomen met succes verplant....

 • Uitslag verkiezingen

  17-3-2023

  De uitslag is bekend van de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen....

 • Inzameling textiel

  16-3-2023

  Proef in Buurse en Sint Isidorushoeve: inzameling textielafval aan huis....

Nieuws overzicht