Bomen snoeien

Gepubliceerd: 29-8-2019

Het was de afgelopen dagen nog tropisch warm, toch nadert de zomer langzamerhand zijn einde. Het groeiseizoen zit erop en de vogels zijn uitgebroed. Dat betekent dat er weer gesnoeid kan worden. Twente Milieu pakt de zaag weer op en hervat het snoeien van vele duizenden bomen, waarmee de werklui in het voorjaar al begonnen waren. De werkzaamheden gaan door tot aan het komende voorjaar.

Haaksbergen heeft een heleboel bomen. De gemeente heeft er zelf maar liefst 20.000 in eigendom. De gemeente moet die bomen op gezette tijden laten controleren door deskundigen. Zijn de bomen nog gezond? Zit er dood hout aan of geven overhangende takken overlast? In 2018 en 2019 zijn ruim 13.500 bomen gecontroleerd. Geconcludeerd werd dat een heel groot deel daarvan gesnoeid moet worden. Een flinke operatie, waaraan Twente Milieu afgelopen voorjaar begon. Het was zo veel werk dat Twente Milieu het niet af kon ronden in het voorjaar. Nu, na het groei- en broedseizoen, wordt het snoeien weer opgepakt.

Stapsgewijs

Het snoeien gaat in stappen. Er zijn immers niet genoeg mensen en materieel om alles tegelijkertijd aan te pakken. De bomen die vanaf september worden gesnoeid staan met name in het buitengebied van Buurse, in de wijken ’t Wolferink en Zienesch, in het centrum van Haaksbergen en in het oude deel van De Veldmaat. Dit zijn ook de wijken waar het meest sprake was van hinderlijke of gevaarlijke takken. Daarna is het de beurt aan de Hassinkbrink (medio november) en De Hoeve en omgeving (begin 2020). Gevaarlijke situaties zijn hier inmiddels al zoveel mogelijk verholpen.

Kortdurend overlast

In 2020 wordt het derde en laatste deel van Haaksbergen gecontroleerd. Het gaat dan om de bebouwde kom van De Els en De Pas en het buitengebied in de omgeving van Stepelerveld, Honesch en Langelo. Na een check van deze bomen volgt ook hier het nodige snoeiwerk in 2021. Als er bij de controle gevaarlijke situaties worden geconstateerd worden deze direct verholpen. Het snoeien van bomen kan overigens soms enige overlast veroorzaken, omdat een deel van de weg of parkeerplaats tijdelijk kort wordt afgezet om een hoogwerker te plaatsen en het snoeien te kunnen uitvoeren.

Waarom?

Het controleren en onderhouden van de bomen is nodig om het Haaksbergse bomenbestand mooi en vitaal te houden. Snoeien doet immers bloeien. Maar het bomenonderhoud vindt óók plaats om zoveel mogelijk te voorkomen dat inwoners en anderen er last van krijgen.

Vragen?

Inwoners met vragen over het bomenonderhoud kunnen bellen naar de gemeente Haaksbergen via (053) 573 45 67 of mailen naar info@haaksbergen.nl. Op www.haaksbergen.nl/meldingen kan iedereen terecht met meldingen over de openbare ruimte, zoals bomenonderhoud. Wie specifieke vragen of opmerkingen heeft over de planning van het bomenonderhoud, kan bellen met de klantenservice van Twente Milieu via 0900 - 852 01 11.

Bomen snoeien

Meer nieuws

 • Vitaliteitsbeurs

  19-2-2020

  Vitaliteitsbeurs op zondag 8 maart in sporthal De Bouwmeester....

 • Loden leidingen

  19-2-2020

  Informatie over wat te doen met loden waterleidingen in uw woning....

 • Bericht belastingkantoor

  18-2-2020

  Appartementseigenaren in Haaksbergen géén te hoge WOZ-beschikking....

Nieuws overzicht