Bomenonderhoud

Gepubliceerd: 2-2-2023

Twente Milieu is dit winterseizoen begonnen met het snoeien van duizenden bomen. Hier is een grondige inspectie aan vooraf gegaan. Helaas moeten binnenkort ook enkele bomen die in slechte conditie zijn en geen kans op herstel hebben verwijderd worden. Daar zitten ook enkele in het oogspringende bomen bij: een berk in de tuin bij het gemeentehuis, een Amerikaanse eik aan de Enschedesestraat en twee beuken aan de Veldkampstraat. Er komen nieuwe bomen voor terug.

Haaksbergen heeft een heleboel bomen. De gemeente heeft er zelf maar liefst 20.000 in eigendom. De gemeente moet die bomen op gezette tijden laten controleren door deskundigen. Zijn de bomen nog gezond? Zit er dood hout aan of geven overhangende takken overlast? De Haaksbergse bomen worden minimaal één keer per drie jaar aan een inspectie onderworpen.

Nieuwe aanplant

De bomen die deze winter gesnoeid worden zijn in de zomer van 2022 gecontroleerd. Bij elkaar zo’n 8000 bomen. Een groot deel daarvan is of wordt nog gesnoeid. Een flinke operatie, waaraan Twente Milieu afgelopen najaar begon. Gevaarlijke situaties zijn inmiddels al zoveel mogelijk verholpen. De bomen die verwijderd worden zijn niet meer gezond. Ze zijn getroffen door een ziekte, een scheur of aan het einde van hun levensduur. Kans op herstel is er niet meer. Bovendien kan een ongezonde boom gevaarlijk zijn. De bomen die geveld worden, worden vervangen door nieuwe aanplant. Een deel daarvan wordt geplaatst bij de afronding van de werkzaamheden aan de oude N18.

Kortdurende overlast

Het snoeien van bomen kan overigens soms enige overlast veroorzaken, omdat een deel van de weg of parkeerplaats tijdelijk kort wordt afgezet om een hoogwerker te plaatsen en het snoeien te kunnen uitvoeren. In 2023 vindt de bomeninspectie plaats van de Hassinkbrink en Sint Isidorushoeve. Naar aanleiding van deze inspectie vindt er opnieuw een snoeironde plaats.

Vragen?

Inwoners met vragen over het bomenonderhoud kunnen bellen naar de gemeente Haaksbergen via (053) 573 45 67. Op www.haaksbergen.nl/meldingen kan iedereen terecht met meldingen over de openbare ruimte, zoals bomenonderhoud. Wie specifieke vragen of opmerkingen heeft over de planning van het bomenonderhoud, kan bellen met de klantenservice van Twente Milieu via 0900 - 852 01 11.

Meer nieuws

 • Lindebomen verplant

  20-3-2023

  Twee grote Amerikaanse lindebomen met succes verplant....

 • Uitslag verkiezingen

  17-3-2023

  De uitslag is bekend van de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen....

 • Inzameling textiel

  16-3-2023

  Proef in Buurse en Sint Isidorushoeve: inzameling textielafval aan huis....

Nieuws overzicht