Controle afvalcontainers

Gepubliceerd: 12-5-2021

Had u in april een groene hanger aan uw verpakkingencontainer? Dan heeft u uw afval goed gescheiden! U was niet de enige. Maar liefst 93 procent van de huishoudens kreeg een compliment van Twente Milieu bij een controleactie. Dat wil niet zeggen dat in die containers helemaal geen vervuiling meer zat. Op het eerste oog zat het echter wel goed. Door de bank genomen deden we het in Haaksbergen ietsje beter dan vorig jaar.

Helaas bleef 7 procent van de afvalbakken ongeleegd. De bakken waren vaak vervuild met gft, bouwpuin, restjes gevaarlijke stoffen in jerrycans en restafval. Deze containers werden door Twente Milieu voorzien van een rood label, met daarop aangevinkt wat eraan scheelde. Vorig jaar werden vervuilde containers nog geleegd bij een controleactie, voorzien van een waarschuwing. In april moesten de eigenaren van de containers de zogenoemde stoorstoffen er zelf weer uit halen.

Afvalstoffenheffing

Al met al hebben Haaksbergenaren hun afval wel beter gescheiden dan vorig najaar. Toen was het percentage afgekeurde containers 9 procent tegen 7 procent nu. De beste afvalscheiders lijken in en rondom Buurse te wonen. Daar bleef nog maar 5 procent van de verpakkingencontainers aan de straat staan, terwijl dat vorig jaar nog 11 procent was. Een paar procenten minder staat gelijk aan enkele tientjes afvalstoffenheffing. Inwoners kunnen het bedrag dat ze jaarlijks voor afval betalen dus zelf beïnvloeden door beter te scheiden.

Hergebruik

Een percentage van 93 procent van het verpakkingenafval lijkt hoog, ware het niet dat dit afval met het blote oog is gekeurd. De ervaring leert dat er vaak nog veel stoorstoffen tussen zitten, waardoor ook goed verpakkingsafval vervuild raakt en afgekeurd wordt. Daarmee wordt dit verpakkingsafval helaas niet hergebruikt. Zo veel mogelijk hergebruik is beter voor het milieu en kost minder geld. Helpt u mee afval nog beter te scheiden?

Containersticker

Onlangs heeft de gemeente Haaksbergen een folder en twee stickers verspreid met informatie over welk afval in welke afvalcontainer moet. Mocht u de informatie (die verspreid is in Rond Haaksbergen) niet ontvangen hebben, haal het dan op in het gemeentehuis. 

Vuilniswagen

Meer nieuws

 • Loslopende honden

  9-6-2021

  Loslopende honden veroorzaken nog wel eens ergernis....

 • Werkzaamheden

  9-6-2021

  Start aanpassing eerste deel van de oude N18 medio augustus....

 • Marktplan

  3-6-2021

  Nieuw stadium Marktplan. Buurt praat mee over verkeer, parkeren en park...

Nieuws overzicht