Coronatoegangsbewijs

Gepubliceerd: 24-9-2021

Zaterdag 25 september gaat Nederland verder open. De 1,5 meter maatregel is niet meer verplicht, de horeca kan weer helemaal open en alle evenementen zijn toegestaan. Soms is een coronatoegangsbewijs verplicht. De Twentse gemeenten vinden het belangrijk om zoveel mogelijk op dezelfde manier te werken. Ook bij het toezicht op het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Dat gebeurt risicogericht en met steekproeven. Dit is afgesproken in de Veiligheidsregio Twente.

Veiligheidsregio Twente is een samenwerking van de hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Plaatsvervangend voorzitter Arco Hofland zegt over de werkwijze: “We hebben de ervaring in Twente dat onze ondernemers, verenigingen en inwoners zich goed aan de maatregelen houden. Daar waar het niet goed gaat, wordt de verantwoordelijke aangesproken. De werkwijze gaat uit van vertrouwen en doet recht aan de inspanningen die het overgrote deel van de ondernemers en instellingen doet om de maatregelen na te (doen) leven. Wanneer ondernemers willens en wetens ervoor kiezen om geheel geen invulling te geven aan de controle op het coronatoegangsbewijs, zal gepast worden gehandeld. Bezoekers aan horeca, theater, sportwedstrijden zijn van harte welkom, maar moeten wel voldoen aan regels die zijn gesteld met betrekking tot corona. Veiligheidsregio Twente roept iedereen op om zich aan de maatregelen te houden.”

Het coronatoegangsbewijs wordt ingezet op locaties waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samen komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het openen én open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Nog geen coronatoegangsbewijs?

Je kunt een coronapas krijgen als je gevaccineerd bent, in het afgelopen half jaar corona hebt gehad of een negatief testbewijs hebt van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.

De meeste mensen hebben de CoronaCheck-app, die in Nederland 10 miljoen keer is gedownload, maar niet iedereen heeft natuurlijk een smartphone. Voor mensen die geen smartphone hebben, zijn er andere oplossingen om toch aan een coronapas te komen.

Via de website coronacheck.nl kan iedereen met een DigiD online een coronabewijs aanvragen. De overheid adviseert mensen die daar moeite mee hebben of mensen die geen computer of printer hebben om hulp te vragen aan familie, vrienden of buren. Mensen kunnen ook terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek.

Als dat allemaal niet lukt, dan is er nog de mogelijkheid om het via de overheid te regelen. Mensen kunnen bellen met 0800-1351 en worden dan doorverwezen naar een speciale helpdesk waar ze met hun BSN en postcode een papieren coronabewijs kunnen aanvragen. Dat wordt dan per post opgestuurd en kan vijf dagen duren, waarschuwt de Rijksoverheid.

Meer informatie over het coronatoegangsbewijs is te lezen op de website van de Rijksoverheid

Meer nieuws

Nieuws overzicht