Drugspand langer dicht

Gepubliceerd: 9-7-2024

Vorig jaar werd in een schuur aan de Alsteedseweg in Haaksbergen een grootschalige hennepkwekerij ontdekt met 1321 hennepplanten. Burgemeester Welten besloot naar aanleiding van de aangetroffen situatie om de schuur te sluiten. De schuur was oorspronkelijk gesloten voor een periode van zes maanden, tot 23 mei 2024, op grond van artikel 13b van de Opiumwet. De sluitingsperiode werd verlengd tot 18 juli 2024.

De verlenging is noodzakelijk omdat de beoogde doelen van de oorspronkelijke sluiting nog niet zijn bereikt. Op 1 mei werd vastgesteld dat de verzegeling van het pand was verbroken, een misdrijf waarvan de burgemeester aangifte heeft gedaan.

Doelen onvoldoende bereikt, verlenging noodzakelijk

De tijdelijke sluiting had meerdere doelen, zoals het ontmoedigen van criminele activiteiten door het zichtbaar en effectief optreden van de overheid en het voorkomen van onveilige situaties voor inwoners. Daarnaast was het doel om de relatie van het pand met het criminele circuit te verbreken. Burgemeester Welten legt uit: “Uit het feit dat er een dergelijk ernstig strafbaar feit plaatsvindt, op een door mij gesloten pand, maak ik op dat de relatie met het criminele milieu op deze locatie nog niet is verbroken en mijn andere doelen nog niet zijn bereikt. Het niet respecteren van een bestuurlijke maatregel toont een bepaalde mate van wetteloosheid en ondermijning van het bevoegd gezag aan. Nu ik niet met zekerheid kan vaststellen dat de sluitingsmaatregel het gewenste effect heeft gehad en ik de locatie weer in gebruik kan geven, acht ik het noodzakelijk dat het lokaal langer gesloten blijft. Ik kan niet toestaan dat het pand in gebruik wordt genomen zonder dat mijn doelen zijn bereikt en dat het risico op herhaling nog aanwezig is.”

Verhuurt u vastgoed? Let dan goed op!

Drugscriminelen hebben vastgoed nodig voor hun illegale activiteiten. Als pandeigenaar kunt u veel schade oplopen wanneer er een drugslab of hennepkwekerij in uw eigendom ontdekt wordt. U kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld nieuwe huurders goed te screenen en regelmatig controles uit te voeren op het gebruik van uw eigendom. Hoe u veilig uw pand kunt verhuren leest u in de brochure op de website van de politie.

Samen dragen wij zorg voor een veilige woon- en leefomgeving

De politie en gemeente werken samen met verschillende partners om onveilige situaties rondom drugscriminaliteit op te sporen, te voorkomen of te beëindigen. De hulp van alerte inwoners is hierbij cruciaal. Signalen zoals veel bezoekers op ongebruikelijke tijden, ronkende geluiden van afzuiginstallaties, afwijkende geuren of onverwachte beveiligingsmaatregelen kunnen wijzen op drugsactiviteiten. Meld verdachte situaties bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. 

Meer nieuws

 • Nieuwe maaiproef

  10-7-2024

  Helemaal niet meer maaien onder bomen heeft meerdere voordelen....

 • Gratis zomerpakket

  10-7-2024

  Stichting Kinderhulp deelt gratis kinderpakketten uit aan gezinnen met laag inkomen....

 • Bezoek Dijkstra Plastics

  9-7-2024

  Het college bracht een bezoek aan Dijkstra Plastics en hun nieuwe start-up....

Nieuws overzicht