Eikenprocessierups

Gepubliceerd: 14-5-2018

De eikenprocessierups is de afgelopen jaren ook in Haaksbergen gesignaleerd. De rupsen kunnen met name in de zomerperiode voor ongemak zorgen. Net als voorgaande jaren laat de gemeente de rupsen preventief bestrijden door een erkend bedrijf. Op locaties waar eerder rupsen werden aangetroffen wordt een biologisch afbreekbaar middel gebruikt. Dit gebeurt kort nadat de bomen weer blad dragen. Dat is inmiddels het geval. De bestrijding is afgelopen vrijdag van start gegaan.

De overlast door de eikenprocessierups is het grootst van half mei tot eind juni, als de rupsen brandharen krijgen. Maar ook in de maanden daarna kan er nog ongemak optreden als de brandharen - de rupsen veranderen dan van pop in een vlinder - vanuit de nesten door de wind verder worden verspreid. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen van de rupsen gemakkelijk in huid, ogen of luchtwegen. Dit kan leiden tot huidirritaties en allergische reacties. Elk contact met rupsen of resten ervan moet zoveel mogelijk worden vermeden. Wrijven of krabben is onverstandig, het is beter huid of ogen goed af te spoelen met water. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Wie toch ernstige klachten krijgt, kan zich het best bij de huisarts melden.

Neem contact op!

Ziet u in uw omgeving bomen die besmet zijn met eikenprocessierupsen of heeft u het vermoeden dat er eikenprocessierupsen zijn? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer (053) 573 45 67. Aanvullende informatie is verkrijgbaar bij de GGD Milieu- en Gezondheidslijn: (0900) 277 77 77. Meer informatie over de eikenprocessierups is onder meer te lezen op www.haaksbergen.nl/eikenprocessierups.

Eikenprocessierups

Meer nieuws

 • Verkeersexamen

  22-5-2018

  Op 24 mei leggen leerlingen het praktisch verkeersexamen af...

 • Natuurbrandrisico

  21-5-2018

  In verband met droogte is vanaf 21 mei Fase 'Extra Alert' (2) van kracht...

 • Inspiratieavond

  17-5-2018

  Inspiratieavond op 6 juni: Waar haalt Haaksbergen de energie vandaan?...

Nieuws overzicht