Eikenprocessierups

Gepubliceerd: 14-5-2018

De eikenprocessierups is de afgelopen jaren ook in Haaksbergen gesignaleerd. De rupsen kunnen met name in de zomerperiode voor ongemak zorgen. Net als voorgaande jaren laat de gemeente de rupsen preventief bestrijden door een erkend bedrijf. Op locaties waar eerder rupsen werden aangetroffen wordt een biologisch afbreekbaar middel gebruikt. Dit gebeurt kort nadat de bomen weer blad dragen. Dat is inmiddels het geval. De bestrijding is afgelopen vrijdag van start gegaan.

De overlast door de eikenprocessierups is het grootst van half mei tot eind juni, als de rupsen brandharen krijgen. Maar ook in de maanden daarna kan er nog ongemak optreden als de brandharen - de rupsen veranderen dan van pop in een vlinder - vanuit de nesten door de wind verder worden verspreid. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen van de rupsen gemakkelijk in huid, ogen of luchtwegen. Dit kan leiden tot huidirritaties en allergische reacties. Elk contact met rupsen of resten ervan moet zoveel mogelijk worden vermeden. Wrijven of krabben is onverstandig, het is beter huid of ogen goed af te spoelen met water. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Wie toch ernstige klachten krijgt, kan zich het best bij de huisarts melden.

Neem contact op!

Ziet u in uw omgeving bomen die besmet zijn met eikenprocessierupsen of heeft u het vermoeden dat er eikenprocessierupsen zijn? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer (053) 573 45 67. Aanvullende informatie is verkrijgbaar bij de GGD Milieu- en Gezondheidslijn: (0900) 277 77 77. Meer informatie over de eikenprocessierups is onder meer te lezen op www.haaksbergen.nl/eikenprocessierups.

Eikenprocessierups

Meer nieuws

 • Oranje afvalcontainer

  16-8-2018

  De extra container wordt al best goed gebruikt. Maar we moeten afval beter scheiden....

 • Zuinig omgaan met water

  16-8-2018

  Aanhoudende droogte zorgt voor watertekort in heel Nederland....

 • Vacature

  14-8-2018

  Voorzitter en twee leden voor de Commissie bezwaarschriften gezocht....

Nieuws overzicht