Energiecoöperatie

Gepubliceerd: 18-1-2019

De gemeente helpt ondernemers, scholen, sportverenigingen en inwoners graag om te kiezen voor duurzame oplossingen. Een van de mogelijkheden voor inwoners is het oprichten van een energiecoöperatie. Daarin helpen particulieren elkaar bij het opwekken, inkopen of besparen van energie. De gemeente ondersteunt en faciliteert. Op donderdag 24 januari is er een informatieavond over dit onderwerp.

“Duurzaamheid is geen feestje van de gemeente alleen”, valt wethouder duurzaamheid Arja ten Thije maar meteen met de deur in huis. “Voor dat feestje nodigen we graag veel mensen uit die er samen iets moois van maken. Als gemeente moet je zorgen dat alle randvoorwaarden zo goed mogelijk zijn. Dat het voor inwoners gemakkelijker wordt om voor duurzame oplossingen te kiezen en dat ze elkaar vinden. De gemeente faciliteert en stimuleert, maar uiteindelijk moeten inwoners het toch écht zelf doen.”

Lokaal opgewekt en besteed

Een van de mogelijkheden die inwoners hebben, is kiezen voor het collectief. “Samen is het gemakkelijker om voor duurzaamheid te gaan dan in je eentje”, aldus Ten Thije. “Neem een energiecoöperatie. Daarin werken inwoners samen op het gebied van duurzame energie. Ze wekken stroom op met zonnepanelen, kopen samen een windmolen aan of organiseren energiebesparingsprojecten in de buurt. Het geld dat de coöperatie verdient, komt ten goede aan de leden. De energie wordt lokaal opgewekt, de opbrengst lokaal besteed.”

Enthousiastelingen

De gemeente Haaksbergen organiseert op donderdag 24 januari een informatieavond over het oprichten van een energiecoöperatie. “We zoeken enthousiastelingen en doeners”, legt de wethouder uit. “Het is natuurlijk handig als je technisch bent of goed kunt rekenen, maar gedreven mensen die anderen mensen enthousiast kunnen maken zijn ook belangrijk. We hebben gewoon mensen nodig die de stap richting duurzaamheid willen maken. Voor zichzelf en voor de gemeenschap waarin ze leven.”

Elkaar ontmoeten

En als je nou zelf geen mogelijkheid hebt om zonnepanelen te plaatsen? Ten Thije knikt. “Er hebben zich al twee bedrijven gemeld die hun dak misschien wel beschikbaar willen stellen. Een energiecoöperatie is júist heel geschikt voor inwoners waarvan het dak niet geschikt is voor zonnepanelen of die op hun dak geen plek hebben. Donderdag 24 januari hoop ik al die mensen te ontmoeten en ik hoop ook dat ze elkaar vinden. Duurzaamheid in je eentje heeft namelijk weinig zin. Een energiecoöperatie is iets van inwoners samen.”


Informatiebijeenkomst

Het initiatief voor het oprichten van een energiecoöperatie ligt weliswaar bij inwoners zelf, de gemeente ondersteunt en faciliteert dat graag. Op donderdag 24 januari organiseert de gemeente daarom vanaf 19.30 uur in de Noaberpoort (gemeentehuis) een informatiebijeenkomst voor belangstellende inwoners. Er zijn dan deskundigen aanwezig die ervaring hebben met het oprichten van een energiecoöperatie.

Zonnepanelen

Meer nieuws

 • Nieuwe burgemeester

  20-2-2019

  Rob Welten voorgedragen als nieuwe burgemeester van Haaksbergen....

 • Vertrek wethouder

  20-2-2019

  Wethouder Arja ten Thije heeft vandaag haar vertrek aangekondigd....

 • Warmetruiendag 2019

  18-2-2019

  Op vrijdag 15 februari was het in heel Nederland Warmetruiendag....

Nieuws overzicht