Gezamenlijke oproep

Gepubliceerd: 4-2-2021

Ook de uitvaartbranche heeft te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Niet alleen vanwege het feit dat er meer overlijdens zijn dan normaal, maar óók omdat de regels rondom uitvaarten flink aangescherpt zijn. Dat is ook niet verwonderlijk, omdat uitvaarten op verschillende plekken in ons land besmettingshaarden zijn gebleken. Burgemeester Rob Welten sprak met de Haaksbergse uitvaartondernemers. Samen roepen ze inwoners op toch vooral de coronaregels in acht te nemen.

“De Haaksbergse uitvaartondernemers werken uiterst professioneel en leven de coronamaatregelen zorgvuldig na. Rondom uitvaarten is dat ook letterlijk van levensbelang”, valt burgemeester Welten meteen maar met de deur in huis. “Het is al ongelooflijk triest dat er, als gevolg van corona, zoveel meer mensen overlijden dan normaal het geval is. Maar wat je dan in elk geval niét wilt, dat is dat een uitvaart of een herdenkingsplechtigheid óók nog eens leidt tot nieuwe besmettingen. Tijdens verdrietige omstandigheden is het heel begrijpelijk dat mensen de maatregelen niet helemaal scherp hebben. Daarom roepen we samen inwoners op ook tijdens uitvaarten en herdenkingsplechtigheden aandacht te hebben voor het naleven van de coronaregels.”

Wat de ondernemers doen

Sinds maandag 25 januari mogen bij een uitvaart maximaal 50 personen aanwezig zijn. De Haaksbergse uitvaartondernemers maken alleen gebruik van ruimtes die hiervoor geschikt zijn, zodat alle aanwezigen altijd 1,5 meter afstand kunnen houden en een vaste zitplaats hebben. De besloten groep genodigden is bekend bij de uitvaartondernemer. Bij aankomst krijgt iedereen een gezondheidscheck. Als de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartplechtigheid, dan is een nazit met hapje en drankje mogelijk.

Groepsgrootte

Vanwege de regels rond maximale groepsgrootte zijn erehagen niet toegestaan. En als de condoleance plaatsvindt op een andere locatie dan de uitvaartplechtigheid, dan geldt de maximale groepsgrootte van 30 personen voor samenkomsten binnen. Ook mag er dan geen hapje en drankje worden geserveerd. Buiten geldt dat er maximaal 2 personen in groepsverband ergens heen mogen gaan of iets mogen ondernemen. Deze groepsgrootte van maximaal 2 is dus ook van toepassing op rijen buiten bij condoleances. De Haaksbergse uitvaartondernemers werken zoveel mogelijk met tijdsblokken om de drukte te spreiden en zien toe op het naleven van de anderhalve meter afstand.

Wat kunnen inwoners doen

De Haaksbergse uitvaartondernemers houden zich dus zorgvuldig aan de regels, maar inwoners kunnen óók iets doen. “Door geen thuiscondoleances te organiseren bijvoorbeeld”, legt Welten uit. “Vanwege de coronamaatregelen kan dat nu ook niet. We adviseren geen samenzang te organiseren en alle aanwezigen altijd een mondkapje te laten dragen. Een digitale bijeenkomst heeft uiteraard de voorkeur op dit moment. Steun betuigen aan de familie kan ook heel goed schriftelijk of digitaal. Tijdens uitvaarten is het bovendien aan te raden steeds de aanwijzingen van het uitvaartpersoneel op te volgen.”

Alleen samen

Het huidige besmettingsniveau verlagen en verspreiding van het virus vertragen is volgens burgemeester Welten het doel. “Dat is van groot belang om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en om andere medische zorg zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan. Daarom vinden ook de Haaksbergse uitvaartondernemers het zo belangrijk dat we rondom uitvaarten, crematies, herdenkingen en condoleances extra alert zijn. We rekenen op de medewerking van onze inwoners. Want alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.”


Gezamenlijke oproep

In Haaksbergen is een vaste groep uitvaartondernemers actief: De Greef Uitvaartbegeleiding, Stamborg Uitvaartzorg, Uitvaartcentrum Startman en Weeink Uitvaartzorg. Samen met de gemeente Haaksbergen roepen de uitvaartondernemers inwoners op om ook bij uitvaarten de coronaregels in acht te nemen.

Rob Welten

Meer nieuws

 • Werfheegde

  4-3-2021

  Verbeteringen aan de Werfheegde en Pastoor Wienholtsstraat....

 • Gezond leven

  4-3-2021

  Wat is gezondheid? En hoe blijf je gezond in tijden van corona?...

 • Vervroegd stemmen

  3-3-2021

  Vervroegd stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing 2021....

Nieuws overzicht