Groenrijck

Gepubliceerd: 13-8-2020

Het is nu nog braakliggend terrein. Maar op de hoek Goorsestraat/Noordsingel verrijst binnenkort een prachtige, duurzame wijk: Groenrijck. Vernoemd naar het voormalige tuincentrum van de familie Zuthof dat jarenlang op deze plek heeft gestaan. Onlangs vond hier de officiële grondoverdracht plaats. Een feestelijk moment met een emotioneel randje.

Drie jaar is onderhandeld tussen projectontwikkelaar Credo en Hardick Bouwmanagement en vastgoedontwikkeling enerzijds en de eigenaren van het terrein vader Johan en zoon Marco Zuthof. Een intensieve samenwerking waarin van weerszijden zakelijke belangen speelden, maar die door alle partijen wordt bestempeld als zeer constructief en aangenaam. “Heel speciaal! Dat maak je zelden mee”, aldus directeur Ton Hardick. Voor de familie Zuthof heeft hij een verrassing: een boekwerkje waarin de historie van hun bedrijf - van begin jaren tachtig tot nu - wordt geschetst in de vorm van foto’s en krantenknipsels. Johan Zuthof is duidelijk geraakt door dit gebaar: “Heel eerlijk, dit was niet ons doel. Wij hadden andere plannen met deze locatie. Dat is helaas niet gelukt. Nu alles is afgerond kunnen we toch tevreden zijn. Financieel, vanwege de fijne samenwerking én omdat we het een prachtig project vinden. Groenrijck wordt een wijk om jaloers op te zijn.”

Duurzaam, groen en water

Op Groenrijck worden 36 woningen gebouwd. Voor de eerste twaalf kavels hebben zich 65 gegadigden ingeschreven. “Overweldigend”, vindt Ton Hardick. Het betreft hier vrije kavels waarop de eigenaren zelf een woning mogen ontwikkelen. De overige 24 woningen - 10 vrijstaande huizen en 14 twee-onder-eenkappers - worden planmatig ontwikkeld. “Er is keuze uit een aantal types. Naar verwachting gaat de verkoop hiervan in oktober van start.” Hardick vertelt dat de ontwikkelaars hebben ingezet op een wijk met ruime kavels en kwalitatief hoogwaardige woningen. Met duurzaamheid, water en groen als centraal thema. De huizen krijgen geen gasaansluiting. “De gemeente heeft geweldig meegewerkt om Groenrijck een unieke invulling te geven. Het resultaat is een gevarieerde wijk waarmee alle partijen blij zijn.”

Mooie entree

Wethouder Jan-Herman Scholten verwacht dat mensen uit Haaksbergen (en daarbuiten) graag willen wonen in Groenrijck. “Er is goed gekeken naar een passende aansluiting op de bestaande bebouwing. Ook aan de waterhuishouding is veel aandacht geschonken. Groenrijck vormt een mooie entree van Haaksbergen”, aldus Scholten. “En voor de familie Zuthof lijkt het me fijn dat het boek nu dicht kan.” Meer woningen, dat leidt tot betere doorstroming op de huizenmarkt. En het is goed voor Haaksbergen. Op verschillende plekken binnen de bebouwde kom, de zogeheten inbreidingslocaties, wordt gebouwd: op het politiebureau, in de Veldmaat, op Groenrijck. En wellicht in de toekomst ook op het terrein van O&K. “Inbreiding vóór uitbreiding, dat is de landelijke norm. Dus éérst alles in het werk stellen om de ‘witte’ vlekken in het dorp te bebouwen. Lukt dat echt niet, dan pas gaan zoeken naar mogelijkheden in het buitengebied.”


Op dit braakliggende terrein verrijst de nieuwe wijk Groenrijck. Op de foto van links naar rechts wethouder Jan-Herman Scholten, gemeentelijk medewerker Sandra Scheggetman, Ton Hardick (Hardick Bouwmanagement en vastgoedontwikkeling), de familie Zuthof (Diane, Marco en hun vader Johan) en Stephan van de Plas (Credo). Foto: Betty Morsinkhof

Groenrijck

Meer nieuws

 • Teugels aangehaald

  25-9-2020

  Coronacijfers omhoog, teugels worden aangehaald in Haaksbergen....

 • Stepelerveld

  24-9-2020

  Input voor schetsontwerp duurzaam bedrijventerrein Stepelerveld....

 • Twentse Klimaatpraat

  23-9-2020

  Doe mee met de Twentse Klimaatpraat Online op woensdag 7 oktober....

Nieuws overzicht