Herdenking 24 maart

Gepubliceerd: 9-3-2020

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat ons land is bevrijd. Een week voor de bevrijding vond in Haaksbergen een groot vergissingsbombardement door geallieerde bommenwerpers plaats, waarbij 57 dodelijke slachtoffers vielen en meer dan 200 huizen ernstig werden beschadigd of verwoest. Die indrukwekkende gebeurtenis herdenken we dinsdagochtend 24 maart met een herdenkingsmonument op de Brink.

Het monument komt bij de kruising van de kruising Klaashuisstraat en de Buurserstraat. De Historische Kring Haaksbergen zal op die ochtend een boek presenteren over het bombardement. De gemeente werkt mee door het terrein rond het monument in te richten en enkele bedrijven hebben inmiddels een financiële bijdrage geleverd. Dat is mooi, want voor het monument is een hoop geld nodig. Voor het vervaardigen, maar ook voor het onderhoud.

Han Noordink is voorzitter van het comité ‘75 jaar vrijheid en verzoening’. Hij weet dat een aantal omwonenden, soms zelfs direct betrokkenen, het initiatief graag wil ondersteunen. “Geweldig”, aldus Noordink. “Het laat zien dat het bombardement ook nu nog diepe indruk maakt in de Haaksbergse samenleving. Mooi dat het zo breed gedragen wordt dat inwoners ook zelf geld willen geven. Dit monument is echt van en voor Haaksbergenaren!”

Ook meedoen?

De Stichting Vrienden van Het Saalmerink beheert de binnengekomen giften. Geld overmaken kan op rekeningnummer NL11 RABO 03242 16440 ten name van Stichting Vrienden van Het Saalmerink onder vermelding van ‘Comité 75 jaar monument 24 maart 1945’. Heeft u vragen? Bel dan met Wim ten Voorde via telefoonnummer (053) 572 38 44. U bent uiteraard ook van harte welkom om bij de onthulling van het monument te zijn.

75 jaar vrijheid

Meer nieuws

 • Uitstel voor ondernemers

  30-3-2020

  Ondernemers krijgen uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen....

 • Natuurbrandrisico

  30-3-2020

  In verband met de droogte in de natuur verhoogd risico voor een natuurbrand....

 • Vakantieparken

  27-3-2020

  Update sluiting van vakantieparken, campings en camperplaatsen...

Nieuws overzicht