Honden

Gepubliceerd: 14-3-2019

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen nodigt veel mensen uit om er op uit te gaan. Kinderen spelen weer in speeltuintjes, bootcampers doen hun oefeningen in het gras en ’s avonds loopt menigeen nog een ommetje. Heerlijk toch? Tot je in de hondenpoep trapt… De laatste tijd krijg de gemeente regelmatig meldingen van hondenpoep op plekken waar geen uitwerpselen horen te liggen. Daarom wijzen we hondenbezitters op hun opruimplicht en op andere regels.

In Haaksbergen staan ruim tweeduizend honden geregistreerd bij de gemeente. Die zorgen voor veel plezier bij hun baasjes, maar kunnen ook tot ergernis leiden bij anderen. Het hondenbeleid van de gemeente Haaksbergen probeert rekening te houden met beide groepen inwoners.

Binnen de bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom moet de hond altijd aan de lijn. Haaksbergen telt meerdere losloopgebieden waar honden wél naar hartelust (dus ongelijnd) mogen rennen. Die zogenaamde losloopgebieden worden met een bordje (op een paaltje) aangegeven. Kinderspeelplaatsen, zandbakken en speelweiden zijn verboden terrein voor honden, aangelijnd of niet.

Buiten de bebouwde kom

In het buitengebied hoeft een hond niet aangelijnd te zijn op openbare wegen, maar mag het dier onder direct toezicht rondlopen. Een hond mag echter niet overal in het buitengebied vrij los lopen. Let daarom altijd goed op de aanwijzingen op de groene bordjes in natuurgebieden. Natuurlijk mag een vreemde hond ook niet loslopen op particulier terrein, zoals in weides.

Opruimplicht, behalve op HUP’s

Voor hondenbezitters geldt binnen de bebouwde kom een opruimplicht voor hondenpoep. Daarom zijn hondenbezitters ook verplicht een opruimmiddel bij zich te hebben, zoals een schepje of een plastic zakje. Dat geldt overigens ook voor de losloopgebieden, die ook geen hondentoilet zijn. De uitwerpselen kunnen in één van de ruim 130 hondenpoepbakken gegooid worden. Er zijn zo’n 25 hondenuitlaatplaatsen (HUP’s) waar honden kunnen worden uitgelaten, zonder dat de uitwerpselen opgeruimd hoeven te worden. Deze plekken worden regelmatig onderhouden en zijn ter herkennen door een bordje.

Boete

Op overtreding van de spelregels staat een boete die niet mals is. De bekeuring voor een loslopende hond binnen de bebouwde kom bedraagt 104 euro. Gebeurt dat op een speelplaats voor kinderen, dan is de boete 149 euro. Datzelfde bedrag is gereserveerd voor de boete voor het niet direct opruimen van hondenpoep.

Hond

Meer nieuws

 • Europese verkiezingen

  23-5-2019

  Op 23 mei was het opkomstpercentage in Haaksbergen 43,82%....

 • Diamanten bruidspaar

  23-5-2019

  Zestig jaar getrouwd: felicitaties voor Bernard en Marie Diepenmaat....

 • Verkeersexamen

  23-5-2019

  Zevende praktisch verkeersexamen: Alle leerlingen geslaagd!...

Nieuws overzicht