Ga direct naar: Snelkoppelingen Hoofdmenu Zoeken Hoofdinhoud
Gepubliceerd: 15-7-2025
Dat nieuwbouw van het Assink lyceum de topprioriteit is van de gemeenteraad werd woensdag 9 juli uitgesproken én bevestigd. De voltallige raad droeg het college van B&W namelijk op om nog dit jaar met een financieringsvoorstel te komen om in 2030 nieuw te bouwen. Alle fracties zagen financiële ruimte in het gemeentelijke huishoudboekje. Het Assink was één van de onderwerpen die ter sprake kwam tijdens de raadsvergadering over de Kadernota, de opmaat naar de begroting van de komende jaren. De raad stelde de Kadernota unaniem vast. Wel met enkele opdrachten voor het college. Afgelopen tijd vertelden wij u wat de voorstellen van het college waren. Hier leest u wat de gemeenteraad besloten heeft.
Nieuwbouw van de school kwam deze vergadering veelvuldig op tafel. Van meet af aan was al wel duidelijk dat het college hier ‘huiswerk’ zou krijgen. Via een motie van CDA, Nieuw Haaksbergen en VVD werd B&W opgeroepen om vóór de begrotingsvergadering van november met een concreet financieringsvoorstel te komen om de school in 2030 te bouwen. Er kan best wat geld uit de Algemene Reserve - de spaarpot van de gemeente - naar nieuwe onderwijshuisvesting, zo was de belangrijkste redenatie. De motie kreeg steun van alle fracties.
Het voorbestaan van het verouderde zwembad hield de afgelopen tijd de gemoederen bezig. De verschillende gebruikers van het bad onderstreepten het belang ervan nog eens met een ludieke actie. Burgemeester Gerard van den Hengel en raadsleden werden woensdag uitgenodigd voor een potje waterpolo op het droge voor het gemeentehuis. De diverse fracties onderschrijven het belang van een zwembad voor Haaksbergen. Daarom besloot de raad begin juli om 750.000 euro te stoppen in een nieuwe bestemmingsreserve voor het zwembad. Geld dat beschikbaar kwam door een overschot in 2024. De PvdA wilde het college de opdracht geven begin volgend jaar geld te zoeken om een zwemvoorziening te behouden. Behalve TeamDAP ging dat de andere partijen te snel. Met name omdat zij zich nu nog niet willen vastleggen en eerst een plan willen zien. Daarmee werd de motie van de PvdA verworpen.
De komende jaren moeten er zo veel woningen gebouwd worden, dat hoogbouw mogelijk moet worden binnen de bebouwde kom. Woningen met vier of meer bouwlagen moeten mogelijk worden. En dat moet in beleid verwerkt worden. Dit verzoek kreeg het college van in eerste instantie D66, PvdA, TeamDAP en de VVD, maar tijdens de vergadering stemden ook de overige partijen in.
TeamDAP hamerde op de afspraak dat woningbouw binnen de bebouwde kom voor bouwen buiten de bebouwde kom gaat. TeamDAP vroeg, met steun van D66, om een uitvoeringsplan voor woningbouw binnen de bebouwde kom. Mocht er dan toch buiten de bebouwde kom gebouwd moeten worden, dan hoort daar een goede onderbouwing en een plan van aanpak bij. De overige fracties steunden de motie hierover niet.
Ook het mogelijk verdwijnen van hondenvoorzieningen bepaalde afgelopen tijd het gesprek. NH, CDA en PvdA droegen - met steun van D66 - het college op financiële middelen te vinden om de afvalbakken voor hondenpoep en uitloopveldjes te handhaven. Ook TeamDAP wil de voorzieningen overeind houden, maar de partij steunde de motie niet omdat de financiering al geregeld is in de OZB. De VVD vindt dat hondenvoorzieningen niet per se nodig zijn en noemde daarbij de opruimplicht.
De Mediawet verplicht tot het vormen van nieuwe streekomroepen. De NLPO heeft het plan om voor Twente één omroep aan te wijzen. Meerdere lokale omroepen sturen er op aan twee Twentse streekomroepen op te richten om de plaatselijke identiteit meer zichtbaar te houden. Op initiatief van de VVD en met steun van alle fracties werd besloten tot een lobby voor twee streekomroepen richting landelijke politiek, die hierover definitief moet besluiten.
Het leeuwendeel van de raad wil een gedetailleerd(er) overzicht van alle geldstromen van de gemeente naar theater De Kappen en de overige partners in het Huis van Haaksbergen. Deze wens komt van NH, CDA en TeamDAP en werd daarmee aangenomen.
Het college heeft voorgesteld structureel op de activiteiten van welzijnsorganisatie Wijkracht te besparen. De PvdA, NH en TeamDAP lieten via een motie weten dat ze voordat ze hiermee akkoord gaan eerst willen weten waar preciés op bezuinigd wordt. Dat vonden de overige fracties, exclusief VVD, ook. Keuzes moeten, vinden ze, zorgvuldig gemaakt worden, met oog voor de zorg en ondersteuning van kwetsbare inwoners.
De raadsfracties willen meer inzicht in de positieve opbrengsten van investeren in de ambtelijke organisatie. In hun ogen heeft het college nu vooral ingezoomd op wat er gebeurt als er niet geïnvesteerd wordt: de negatieve effecten. De raad wil ook zien wat de investering betekent voor bijvoorbeeld de kwaliteit van werk of de kosten voor inhuur en ziektevervanging. Deze motie is ingediend door PvdA, TeamDAP en de VVD en wordt ondersteund door de overige fracties, exclusief D66. Ook was er een motie van TeamDAP. Deze partij wilde prestatie-indicatoren om als er eenmaal is geïnvesteerd in de organisatie prestaties te meten, bijvoorbeeld de afhandelingstermijn van vergunningen. Dit voorstel kreeg steun van NH en PvdA. Beide moties werden aangenomen.
Aan het eind van de avond werd de Kadernota 2026 - 2029 unaniem vastgesteld. De hele vergadering is online terug te kijken. Hier zijn ook alle bijbehorende stukken te vinden.
15-7-2025
Werkzaamheden aan Meester Eenhuisstaat en Veldmaterstraat op 16 juli....
9-7-2025
Burgemeester legt dwangsom op aan 18-jarige die in drugs handelt....
9-7-2025
Volgende stap voor bouwen aan de randen van de bebouwde kom....