Koopstromenonderzoek

Gepubliceerd: 18-4-2024

Hoe is het gesteld met de Haaksbergse winkelgebieden? Dit was de centrale vraag in het koopstromenonderzoek dat vorig najaar is gehouden. Het rapportcijfer dat inwoners het dorpshart geven is gelijk gebleven, een ferme 7,7. Tegelijk is er ook veel veranderd sinds het vorige onderzoek in 2019. De coronacrisis heeft een forse impact gehad op de detailhandel en horeca. Net als de hoge inflatie en het lage consumentenvertrouwen. Hierdoor staat met name de niet-dagelijkse detailhandel onder druk. Dat heeft mede door overheidsbeleid niet geleid tot meer leegstand. Verder gaan Haaksbergenaren nog steeds graag naar de horeca in het eigen dorp, maar ze hebben wel minder te kiezen. Het totale horeca-aanbod is, tegen de trend in, afgenomen.  

Uit het recente onderzoek komt naar voren dat consumenten momenteel de hand op de knip houden. De niet-dagelijkse detailhandel merkt daarvan de financiële effecten, met zelfs in de toekomst mogelijk bedrijfsbeëindiging tot gevolg. Positief voor winkeliers is dat het doen van online aankopen na jaren van groei is gestabiliseerd. Stimuleringsmaatregelen van de overheid en beleid van de gemeente om winkels meer te concentreren werpen hun vruchten af, waardoor Haaksbergen minder te maken heeft met winkelleegstand dan de rest van het land.

Minder horeca

Het aanbod van restaurants en cafés is de afgelopen jaren afgenomen. Het aantal horeca-etablissementen daalde met 10 procent, terwijl in de regio juist een lichte groei te zien is. De gasten die ze krijgen komen voor het grootste deel (78 procent) uit Haaksbergen. Deze daling, die specifiek is voor Haaksbergen, heeft geleid tot extra gesprekken van de gemeente met diverse horeca-ondernemers, bedoeld om inzicht te krijgen in de achtergronden van de cijfers.

Auto en de fiets

De klanten van winkels die spullen verkopen voor in en om het huis komen net als in de horeca grotendeels (75 procent) uit Haaksbergen. Verder doen bewoners graag hun dagelijkse boodschappen in een fysieke supermarkt en bij vers-speciaalzaken. Onderzocht is ook hoe de meeste klanten en gasten het centrum bezoeken. De auto en fiets doen het niet voor elkaar onder met respectievelijk 44 en 43 procent. Een klein deel van de bezoekers komt lopend.

Meer informatie

Het koopstromenonderzoek is uitgevoerd door I&O Research voor gemeenten in Oost-Nederland. Willekeurig geselecteerde inwoners van de gemeente Haaksbergen zijn gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Ook zijn diverse externe databronnen geraadpleegd. De gemeente zet zich samen met winkeliers, horeca en de provincie in voor een aantrekkelijk dorpshart en een compleet winkelaanbod. Om dit zo goed mogelijk te doen, is periodiek onderzoek naar koopgedrag van groot belang.

Lees het hoofdrapport Koopstromen Oost-Nederland en informatie over de verschillende onderzochte gebieden in Haaksbergen. 

Meer nieuws

 • Nieuwe maaiproef

  10-7-2024

  Helemaal niet meer maaien onder bomen heeft meerdere voordelen....

 • Gratis zomerpakket

  10-7-2024

  Stichting Kinderhulp deelt gratis kinderpakketten uit aan gezinnen met laag inkomen....

 • Drugspand langer dicht

  9-7-2024

  De verzegeling van de schuur aan de Alsteedseweg was verbroken....

Nieuws overzicht