Koopstromenonderzoek

Gepubliceerd: 20-5-2020

De coronacrisis heeft momenteel veel invloed op het straatbeeld en zorgt ook in Oost-Nederland bij een deel van de detailhandel voor fors omzetverlies. Vorig najaar werd in Oost-Nederland een koopstromenonderzoek uitgevoerd. De uitkomsten daarvan zijn nu bekend en laten zien waar zich kwetsbare plekken in winkelgebieden bevinden. De coronacrisis vergroot de uitdagingen voor de detailhandel des te meer.

Ruim 60.000 mensen verspreid over 53 gemeenten hebben aan het onderzoek deelgenomen. Zo ook Haaksbergen. Onderzocht is wie wat koopt, waar en waarom juist daar. Daarnaast is gekeken naar het functioneren van de detailhandel.  Uit het onderzoek blijkt dat de fysieke koopstromen binnen Oost-Nederland al jaren geleidelijk afnemen. Consumenten besteden steeds minder in winkelgebieden buiten hun eigen gemeente en steeds meer online. ‘Dichter bij huis en meer vanuit huis’ lijkt de nieuwe realiteit.

Dagelijkse boodschappen

De inwoners van Oost-Nederland hadden in 2019 meer te besteden dan in 2015, toen het voorlaatste onderzoek plaatsvond. De kleinere ondersteunende winkelgebieden (wijk- en buurtcentra) profiteren daar het meest van als het gaat om de dagelijkse boodschappen. De afgelopen jaren is het aanbod daar ook verder verbeterd. De toegenomen uitgaven in de niet-dagelijkse sector komen vooral ten gunste van het onlinekanaal en van de grotere goed bereikbare winkelcentra. De meeste andere winkelgebieden leverden de afgelopen jaren marktaandeel voor niet-dagelijkse inkopen in.

Meer info

Samen met centrumondernemers en de provincie is de gemeente Haaksbergen al enige tijd bezig met het uitvoeren van het Actieplan Centrum. Doel daarvan is om te komen tot een levendig en compact winkelgebied. De coronacrisis maakt de urgentie alleen maar groter. Het uitgebreide onderzoek, met informatie over Haaksbergen, is na te lezen op www.haaksbergen.nl/koopstromenonderzoek.

centrum Haaksbergen

Meer nieuws

 • Gemeentesecretaris

  26-5-2020

  Rob Toet is de nieuwe gemeentesecretaris van de gemeente Haaksbergen....

 • Financieel herstelplan

  20-5-2020

  Ambtelijke toets financieel herstelplan gunstig. Reageren nog mogelijk....

 • Oud papier

  20-5-2020

  Tijdens coronacrisis loopt het ophalen en brengen van oud papier anders....

Nieuws overzicht