Kruidenrijk grasland

Gepubliceerd: 28-5-2024

Veehouders in Haaksbergen krijgen de kans om met goede begeleiding tot zes hectare van hun reguliere grasland om te zetten naar kruidenrijk grasland. Dankzij de actie ‘1001ha’ krijgen boeren tot 150 euro korting voor iedere hectare zaaigoed waarmee gezorgd wordt voor productief kruidenrijk grasland.

Kruidenrijk grasland is beter voor bodem, klimaat en biodiversiteit. Door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden, klavers en grassen ontstaat er meer bodemleven en kunnen er meer insecten leven. Dat is weer goed voor de vogels. De klavers leggen stikstof uit de lucht vast, waardoor er minder kunstmest nodig is en dat scheelt CO2 uitstoot. Kruiden, bepaalde grassen en klavers wortelen dieper, wat de waterdoorlatendheid in natte perioden verbetert. Bijkomend voordeel is dat dit kruidenrijkgrasland door diepere worteling minder droogte gevoelig is in de zomer. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.

Doe mee

Landbouworganisatie LTO Nederland en duurzaamheidsorganisatie Urgenda helpen Nederlandse boeren met verduurzamen. De actie ‘1001ha’ is hier onderdeel van. Om gebruik te maken van deze regeling is het niet nodig lid te zijn van LTO, hierdoor kan door alle Haaksbergse agrarische ondernemers gebruik gemaakt worden van de regeling. 

Wilt u graag eerst wat meer informatie? Neem dan contact op met Herbert Hargeerds, medewerker plattelandsontwikkeling van de gemeente Haaksbergen via h.hargeerds@haaksbergen.nl

Meer nieuws

 • Nieuwe maaiproef

  10-7-2024

  Helemaal niet meer maaien onder bomen heeft meerdere voordelen....

 • Gratis zomerpakket

  10-7-2024

  Stichting Kinderhulp deelt gratis kinderpakketten uit aan gezinnen met laag inkomen....

 • Drugspand langer dicht

  9-7-2024

  De verzegeling van de schuur aan de Alsteedseweg was verbroken....

Nieuws overzicht