Lintje

Gepubliceerd: 20-7-2020

Voormalig tandarts John Smienk is een bekend gezicht in Haaksbergen. Niet alleen omdat veel Haaksbergenaren de afgelopen decennia in zijn tandartsstoel lagen, maar vooral ook vanwege zijn sterke sociale betrokkenheid bij en inzet voor de samenleving. Dat laatste was aanleiding voor een koninklijke onderscheiding. Lid in de Orde van Oranje-Nassau om precies te zijn. Locoburgemeester Jan-Herman Scholten bracht de bijbehorende versierselen afgelopen zaterdag langs. Smienks trotse echtgenote Wilna speldde ze bij haar man op.

Van 1979 tot en met 2019 was John Smienk tandarts in Haaksbergen. Tot ongeveer zeven jaar geleden had hij een eigen praktijk aan huis, daarna werkte hij als freelance tandarts voor Tandzorg op Maat. Het welzijn van de patiënten en zijn personeel stond altijd op de eerste plaats. Niet zelden behandelde hij patiënten met beperkte financiële middelen tegen gereduceerd tarief als ze niet verzekerd waren. Naast zijn vakmanschap stond Smienk alom bekend vanwege de oprechte belangstelling voor zijn patiënten en de betrokkenheid bij zijn medewerkers.

Drijvende kracht

Naast zijn werk als tandarts, stond Smienk ook klaar voor de kwetsbaren in de samenleving. Zo bezocht en ondersteunde hij mensen die in de penitentiaire inrichting in Rekken verbleven. Als actief collectant voor ZOA-vluchtelingenzorg ging hij jarenlang in Haaksbergen langs de deur. Smienk was in 2004 bovendien medeoprichter van de Joshua-gemeente, waarbij hij nog steeds nauw betrokken is. Hij helpt bij de voorbereidingen voor diensten, was ouderling, koster en drijvende kracht achter de groei van de gemeente, waarvoor hij ook een bijbelstudie ontwikkelde.

Voor de medemens

Voor shantykoor de ClipperS Crew is Smienk sinds 2017 bestuurslid, beheerder van de kledingvoorraad en coördinerend organisator van diverse optredens in de regio. Naast al die bezigheden was Smienk ook jarenlang intensief betrokken als mantelzorger voor naaste familie. Door John Smienk bleven veel mensen betrokken bij het sociale leven en hebben velen een thuis bij hem. Steeds zorgend en dat doen wat in zijn macht ligt voor de medemens is altijd de koers geweest in zijn leven.

Smienk

Meer nieuws

 • Fiets kopen?

  13-8-2020

  Fietsenveiling op zaterdag 19 september in gebouw Twente Milieu (Elektrostraat)....

 • Groenrijck

  13-8-2020

  Na drie jaar onderhandelen zijn alle partijen blij met duurzame wijk Groenrijck....

 • Hitte in Haaksbergen

  10-8-2020

  Tips tegen hitte, smoginfo , waarschuwing voor blauwalg en zuinig met drinkwater!...

Nieuws overzicht