Lokaal sportakkoord

Gepubliceerd: 12-11-2020

Eerder dit jaar begon Tom van Veen als sportformateur bij de gemeente Haaksbergen. Zijn doel? Het opstellen van een lokaal sport- en beweegakkoord, met als doel zoveel mogelijk inwoners met plezier te laten sporten en bewegen. Vanwege de coronacrisis duurde het iets langer, maar het akkoord “Haaksbergen, natuurlijk in beweging” ligt er. Inmiddels ondertekend door 23 Haaksbergse organisaties, waaronder sport- en beweegaanbieders, onderwijsinstellingen, Eerste Lijnszorg Haaksbergen, Wijkracht en de gemeente. Sportwethouder Antoon Peppelman is blij dat het akkoord er nu ligt.

Samen met deze organisaties wil de gemeente Haaksbergen sport en bewegen voor iedereen toegankelijk laten zijn. Voor mensen mét en zónder beperking. Haaksbergen streeft naar duurzame sportaccommodaties zonder belemmeringen, naar vitale sport- en beweegaanbieders en een positieve sportcultuur. Bovendien vindt de gemeente het belangrijk dat Haaksbergse kinderen volop de kans krijgen om een sport te beoefenen en voldoende te bewegen. “Bewegen is belangrijk voor jong en oud”, legt wethouder Peppelman uit. “Niet alleen omdat je er fit door blijft, maar ook vanwege het sociale aspect van sporten en bewegen. Sport brengt mensen in beweging en bij elkaar.”

Handtekeningen

Afspraken over dat streven van de gemeente om sport en bewegen voor iedereen toegankelijk te laten zijn staan nu in het lokaal sport- en beweegakkoord. De sportformateur ging samen met de gemeente in gesprek met verschillende lokale partners, zoals sportverenigingen, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen, om te horen welke onderwerpen er leven en in het lokaal sport- en beweegakkoord opgenomen zouden moeten worden. Vanwege corona duurde het proces iets langer dan gepland, maar uiteindelijk staan er een hoop handtekeningen onder het sport- en beweegakkoord. Daarmee verklaren de deelnemers dat ze gaan werken aan het bereiken van de ambities uit het akkoord.

Ondersteuning

In Haaksbergen is gekozen voor ambities op het vlak van vijf thema’s: inclusief sporten en bewegen, duurzame sportinfrastructuur, vitale sport- en beweegaanbieders, positieve sportcultuur, en vaardig in bewegen. “Er gaat al veel goed in Haaksbergen”, weet wethouder Peppelman. “We beginnen niet op nul. We hebben geweldige sportfaciliteiten en talrijke prachtige plannen en initiatieven, zoals op de Greune en op Park Groot Scholtenhagen. Bovendien wordt er al heel goed samengewerkt tussen onderwijs, kinderopvang, welzijn, zorg, profit en non-profit. In het lokaal sport- en beweegakkoord hebben we afspraken gemaakt over wat er beter kan de komende periode. Een van de zaken die beter kan is de ondersteuning. De sportbonden stellen diverse trainingen en vormen van begeleiding ter beschikking aan het kader van lokale sportaanbieders in Haaksbergen.”

Gezonde basis

Feitelijk is het lokaal sport- en beweegakkoord een concreet actieplan gericht op het verbeteren van de samenwerking tussen alle partijen die in Haaksbergen met sport en bewegen te maken hebben. Een mooi voorbeeld daarvan is de gezamenlijke organisatie van een sportdag op het Scholtenhagenpark voor alle Haaksbergenaren volgende zomer. “Dit sport- en beweegakkoord is niet van de gemeente”, legt Peppelman uit. “Het is van een lokale gelijkwaardige alliantie van sportclubs, maatschappelijke organisaties én van de gemeente. Samen leggen we een gezonde basis om de komende jaren zoveel mogelijk inwoners met plezier te laten sporten en bewegen.”

sport

Meer nieuws

 • Gat in de weg

  19-4-2021

  Vanwege kapotte riolering is de Meijersgaardenweg per direct afgesloten....

 • Zonnevelden

  19-4-2021

  Zevental initiatieven voor zonnevelden ingediend bij de gemeente....

 • Nieuwe kaart

  16-4-2021

  Gemeente en Haakbergen Promotie lanceren nieuwe informatieve kaart....

Nieuws overzicht