Lourdeskerk

Gepubliceerd: 17-3-2021

Wonen in en om de Lourdeskerk wordt als het aan het college van B&W ligt mogelijk. Bouwbedrijf Wijlens heeft het plan opgevat om vijftien appartementen in de kerk te vestigen en daarnaast zeven levensloopbestendige woningen te bouwen. De Onze-Lieve-Vrouwe-van-Lourdeskerk is al jaren aan de eredienst onttrokken en dus niet meer als kerkgebouw in gebruik. Vertegenwoordigers van het parochiebestuur zijn op zoek gegaan naar een passende nieuwe bestemming van de kerk. Én hebben die gevonden in het plan van Wijlens voor seniorenwoningen.

De aannemer heeft L&O Architecten ingeschakeld en met elkaar maakten zij een plan voor vijftien appartementen in het kerkgebouw voor senioren met een eventuele hulpvraag. Het kerkgebouw blijft daarbij volledig in stand. Het is de bedoeling dat een zorgorganisatie de appartementen op termijn gaat verhuren. Rond de kerk komen zeven levensloopbestendige hofjeswoningen voor de oudere doelgroep. Voor deze (koop)woningen worden de pastoriewoning en een verbindingsgang gesloopt.

Monument

De Lourdeskerk (zonder bijgebouwen) is aangewezen als gemeentelijk monument. Wethouder Jan-Herman Scholten is tevreden met de nieuwe invulling van het kerkgebouw. Scholten: “De Lourdeskerk is een mooi voorbeeld van naoorlogse bouwkunst met de traditionele vormen en bijzondere geveltechniek. Het doet mij goed dat het gebouw een nieuwe functie krijgt en daardoor behouden blijft voor Haaksbergen.”

Zelfstandig

Scholten denkt dat de woningen in een behoefte voorzien. “We hebben nu eenmaal steeds meer ouderen en die wonen graag zo lang mogelijk zelfstandig”, aldus de wethouder. En glimlachend: “Ik kan me bovendien voorstellen dat er veel animo is om in de kerk te wonen. Je hebt er immers een extra engeltje op je schouder!” Het college van B&W kan zich onder voorwaarden in de plannen vinden. Burgemeester en wethouders willen dat gedurende het bouwproces er contact blijft tussen het bouwbedrijf en de buurt. Ook zijn er eisen gesteld aan het aantal parkeerplaatsen en een waterberging. Het laatste woord is aan de gemeenteraad.


In de kerk komen vijftien appartementen. Rechts van de kerk worden zes woningen rond een hofje gebouwd en links van de kerk komt nog een zevende woning.

Lourdeskerk

Meer nieuws

 • Gat in de weg

  19-4-2021

  Vanwege kapotte riolering is de Meijersgaardenweg per direct afgesloten....

 • Zonnevelden

  19-4-2021

  Zevental initiatieven voor zonnevelden ingediend bij de gemeente....

 • Nieuwe kaart

  16-4-2021

  Gemeente en Haakbergen Promotie lanceren nieuwe informatieve kaart....

Nieuws overzicht