Monumentenprijs

Gepubliceerd: 19-9-2019

De monumentale villa De Bleeck is in de afgelopen tijd flink gerestaureerd. Eigenaar René Lammers ontving uit handen van wethouder Antoon Peppelman de Monumentenprijs als dank voor zijn inzet voor het cultureel erfgoed van Haaksbergen. De Monumentenprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de stichting Open Monumentendag en de gemeente Haaksbergen.

Lammers heeft zich ingezet om de villa te restaureren, met behoud van de originele kenmerken. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond en Lammers is inmiddels al ruim twee jaar bezig. De eer wil hij niet in zijn eentje opstrijken: “Het is zeker niet alleen mijn verdienste”, aldus Lammers. “Het meeste werk is verricht door de ambachtslieden. Het is prachtig om te zien met hoeveel passie die werken aan de villa.” Als de werkzaamheden in de villa afgerond zijn, dan wil Lammers ook kijken in hoeverre hij de tuin in ere kan herstellen. Oorspronkelijk was de villa in het bezit van textielfamilie Jordaan.

Onvoldoende lunchpakketjes

De Monumentenprijs wordt uitgereikt aan iemand die zich inzet voor het behouden van cultureel erfgoed. Dat kan een gebouw zijn, maar ook een omgeving. Dit jaar was het zelfs mogelijk om de winnende villa te bekijken. De stichting Open Monumentendag organiseert al bijna dertig jaar de monumentendag in Haaksbergen. Dit jaar werd de uitgezette fietstocht door meer dan vijfhonderd mensen gereden. Voorzitter Jan Put zag dat de opkomst alle verwachtingen overtrof. “We hebben helaas best wat fietsers moeten teleurstellen, want er waren niet genoeg lunchpakketjes voor iedereen. Gelukkig hadden we de mogelijkheid om op een andere manier consumpties te kunnen regelen voor de deelnemers.”


Villa De Bleeck aan de Morsinkhofweg. Foto: Frédérique van Egmond

Monumentenprijs

Meer nieuws

 • 75 jaar vrijheid

  27-2-2020

  Volop steun voor jubileumfestiviteiten 75 jaar bevrijding....

 • Frankenhuis

  26-2-2020

  Definitieve inrichting terrein Frankenhuis. Op 2 maart starten de werkzaamheden....

 • Belastingaanslag

  26-2-2020

  Deel aanslagen met verkeerde betaalinstructie verstuurd door GBTwente....

Nieuws overzicht