Nieuwjaarsreceptie

Gepubliceerd: 3-1-2020

Hij is een man die graag verbindingen legt. Tussen politiek, bestuur, inwoners en ondernemers. Ook tijdens de nieuwjaarsreceptie donderdagavond wond burgemeester Rob Welten er geen doekjes om. “We moeten meer mét elkaar praten en minder óver elkaar”, aldus Welten. Ongeveer 150 inwoners kwamen af op de gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst van gemeente, HOV en IKT.

Het flikkerende licht van enkele vuurkorven en de authentieke klanken van de Midwinterhoornblaasgroep Haaksbergen zorgden voor een sfeervolle entree vanaf de Markt. De bezoekers werden passend welkom geheten met glühwein, warme chocolademelk en oliebollen van Bakker Bart. In het gezellig ingerichte atrium vonden de hapjes van Tulp Catering gretig aftrek, leden van hockeyclub Haackey schonken de drankjes in en de zoetgevooisde klanken van The New Vibes konden op goedkeurende blikken rekenen.

Livina Waanders

Even voor achten nam burgemeester Rob Welten het woord. Hij stond allereerst stil bij het overlijden van voormalig PvdA-raadslid Livina Waanders. Zij overleed op nieuwjaarsdag op 66-jarige leeftijd. Livina Waanders was van 1998 tot 2010 twaalf jaar lang raadslid voor de PvdA. Ze stond bekend om haar grote sociale betrokkenheid, haar humor en de oprechte aandacht die ze had voor iedereen. Het moment van stilte aan het begin van de nieuwjaarsreceptie was even gepast als indrukwekkend.

Noaberschap

Na dit droevige nieuws was het even omschakelen naar het geplande programma. In een geanimeerd driegesprek sprak de burgemeester op de trappen van het atrium met HOV-voorman Jan Paul Klein Poelhuis en IKT-preses Robert Kraaijvanger. Welten besprak onder meer de penibele financiële situatie waarin de gemeente Haaksbergen zich bevindt en de flinke opgave die daar bij hoort. Maar hij prees ook het noaberschap in zijn nieuwe woonplaats. Of zoals Welten het verwoordde: “De gemeenschap bloeit en de gemeente bloedt.”

Samenwerken

Klein Poelhuis vertelde de gasten over de bezigheden van de Haaksbergse Ondernemersvereniging. Over het aantrekkelijk maken van het centrum van het dorp, maar ook over de activiteiten op andere plekken in de gemeente. Collega Kraaijvanger van de IKT wees onder andere op de fraaie samenwerkingen tussen ondernemers, overheid en onderwijs. Welten onderstreepte de noodzaak tot samenwerken. “Gemeente, ondernemers en inwoners moeten de komende tijd flink samenwerken op het gebied van duurzaamheid, sport en cultuur, wonen, leefbaarheid en veiligheid.”

De samenleving in

Om die samenwerking te bevorderen ziet de burgemeester volop kansen voor de gemeente als organisatie, voor de gemeenteraad én voor inwoners om mee te praten en mee te doen als het gaat om belangrijke maatschappelijke vraagstukken. “We moeten meer mét elkaar praten en minder over elkaar. Samenleven is ook samenwerken. Daar ligt zeker ook een belangrijke rol voor de gemeente zelf. We moeten als gemeente de samenleving in. Er zit een hoop kennis en kunde buiten de muren van het gemeentehuis. Het zou goed zijn daar meer oog en oor voor te hebben”, aldus Welten.

Betrokkenheid

Welten sloot het driegesprek met Klein Poelhuis en Kraaijvanger af met het uitspreken van hoop en een wens. “Ik hoop op betrokkenheid van inwoners en ook op enig begrip en vergevingsgezindheid als de overheid niet altijd optimaal presteert. Want, uiteindelijk zijn ambtenaren, bestuurders en politici ook gewoon mensen. Samen met de voorzitters van IKT Haaksbergen en de Haaksbergse Ondernemers Vereniging wens ik u allen een gezond, gelukkig en veilig 2020 toe, met voor allen een actieve, betrokken en gewaardeerde plek in de Haaksbergse samenleving!”


Benieuwd naar het hele verhaal van burgemeester Rob Welten? Bekijk het hier. Bekijk ook het beeldverslag van RTV Sternet op Facebook. En wat te denken van de fotoreportage van Nico Asbroek?

Nieuwjaarsreceptie 2020

Meer nieuws

 • Hans Leppink

  16-1-2020

  Hét gezicht van team publiekszaken, neemt na bijna 48 jaar afscheid....

 • Marktplan

  16-1-2020

  Nordwick en Roerink presenteren gezamenlijk plan voor centrum....

 • 75 jaar vrijheid

  15-1-2020

  Jeugd belangrijke plek in het jubileumprogramma van ‘75 jaar vrijheid’....

Nieuws overzicht