Plek voor nieuwkomers

Gepubliceerd: 15-2-2023

We zijn in Haaksbergen heel gastvrij voor nieuwkomers die een veilige tijdelijke woonruimte nodig hebben. In 2022 is voor ontheemden uit Oekraïne een voormalig schoolgebouw aan de Adriaen Brouwerstraat ingericht. Zo konden we deze mensen, die door de oorlog van huis en haard verdreven zijn, tijdelijk een veilige plek geven. In een gebouwtje op hetzelfde terrein is een noodopvang voor vluchtelingen ingericht. Deze oude gebouwen zullen dit jaar plaats maken voor de nieuwbouw van basisschool Het Palet. Dat betekent dat we in Haaksbergen op zoek zijn naar een geschikte opvangplek voor onze gasten.

De Rijksoverheid heeft gemeenten in de zomer van 2022 om hulp gevraagd om het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers te ontlasten. De gemeente Haaksbergen draagt het liefst bij aan een structurele oplossing van deze grote humanitaire crisis: dat betekent dat we in Haaksbergen bij voorkeur woonruimte bieden aan mensen die het recht hebben om in Nederland te verblijven (statushouders). In de huidige woningmarkt is dat niet van de ene op de andere dag geregeld. Tot dat moment dragen we daarom, net als alle gemeenten, ook bij aan de tijdelijke opvang van vluchtelingen, om te voorkomen dat mensen voor de deur van een asielzoekerscentrum buiten moeten slapen. De vraag van de Rijksoverheid is inmiddels een stuk dringender geworden: we verdelen de nieuwkomers zo goed mogelijk binnen onze regio. Daarvoor werken we nauw samen met de 14 Twentse gemeenten. Het is wel duidelijk dat we ook in onze gemeente dit jaar en volgend jaar nog meer vluchtelingen zullen opvangen.

Wilt u meedenken?

In de gemeente Haaksbergen zijn te weinig locaties voor tijdelijke huisvesting direct beschikbaar. Als u een locatie kent die hier op korte termijn voor geschikt te maken is, is dat voor deze groepen nieuwkomers heel welkom. Kunt u helpen? Stuur uw aanbod of suggestie dan alstublieft naar opvang@haaksbergen.nl

Meer nieuws

 • Lindebomen verplant

  20-3-2023

  Twee grote Amerikaanse lindebomen met succes verplant....

 • Uitslag verkiezingen

  17-3-2023

  De uitslag is bekend van de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen....

 • Inzameling textiel

  16-3-2023

  Proef in Buurse en Sint Isidorushoeve: inzameling textielafval aan huis....

Nieuws overzicht