Reclamebelasting

Gepubliceerd: 23-12-2020

Vanaf 1 januari 2021 betalen centrumondernemers voortaan reclamebelasting voor de reclames die zij op of bij hun pand voeren. Dat heeft de gemeenteraad afgelopen week besloten. Met dit geld komt er geld beschikbaar in een ondernemersfonds. Daarvan worden onder meer evenementen, activiteiten en promotie betaald.

De Haaksbergse Ondernemers Vereniging (HOV) en de Stichting Haaksbergen Promotie (SHP) hebben de gemeente gevraagd om deze belasting te introduceren en onder te brengen in een ondernemersfonds. De gemeente heeft het fonds in beheer en stelt via een subsidie het geld beschikbaar aan de SHP. De initiatieven komen vanuit de HOV en de ondernemers zelf. Zo wordt elke euro besteed aan een sfeervol en levendig centrum op een manier waar de ondernemers achter staan.

Ondernemersfonds

De reclamebelasting wordt ingevoerd in het kader van het Actieplan centrum, het plan om het Haaksbergse centrum te verlevendigen. Door de invoering van reclamebelasting betalen naar verwachting 100 ondernemers jaarlijks 450 euro, dat naar het ondernemersfonds gaat. Dit geld zal ook weer teruggaan naar de ondernemers. Het zal namelijk worden gebruikt voor promotie, evenementen en voorzieningen in het centrum. Het doel is om een bezoekje aan het centrum zo leuk mogelijk te maken, zodat de bezoekers terugkomen en langer blijven.

Draagvlak

Het was eigenlijk de bedoeling dat de belasting afgelopen april al ingevoerd zou worden. Vanwege corona heeft de gemeente toen besloten dat toen niet te doen. Nu gebeurt dat alsnog. De HOV heeft geen reden om aan te nemen dat het draagvlak voor de belasting na een eerdere inventarisatie erg is afgenomen. Ondanks de onrustige tijden, staan ondernemers nog steeds achter de invoering van de belasting. Door deze gezamenlijke aanpak willen de ondernemers sneller uit de crisis komen.

centrum

Meer nieuws

 • Vaccinatiecampagne

  14-1-2021

  Wethouder Peppelman: “Mooi initiatief van de EZH dat we van harte steunen”...

 • Grasbetonstenen

  14-1-2021

  Aan de slag met grasbeton langs wegen in het buitengebied....

 • Lockdown verlengd

  13-1-2021

  Nederland blijft tot en met ten minste dinsdag 9 februari in lockdown....

Nieuws overzicht