Resultaten burgerpeiling

Gepubliceerd: 27-3-2024

Elke twee jaar is er een burgerpeiling onder de inwoners van Haaksbergen. 2000 Haaksbergenaren krijgen een aantal vragen over vier maatschappelijke thema’s: woon- & leefomgeving, relatie inwoner-gemeente, gemeentelijke dienstverlening en zorg & welzijn.

Haaksbergenaren waarderen hun gemeente beter dan bij de vorige peiling in 2021. Alleen op het thema ‘zorg en welzijn’ is het rapportcijfer 6,3 iets lager dan de 6,6 van 2021. Op waarstaatjegemeente.nl kan iedereen de resultaten bekijken én vergelijken met de score van andere gemeenten.

Stijgende lijn

De burgerpeiling is voor de gemeente Haaksbergen een belangrijke meetlat. Vijf jaar geleden bleek uit de peiling dat het vertrouwen in de lokale overheid lager was dan in gemeenten van vergelijkbare omvang. De redenen daarvoor zijn goed onderzocht zodat de gemeentelijke organisatie maatregelen kon nemen om het vertrouwen te herstellen. Het verbeterprogramma dat ervoor moest zorgen dat inwoners tevredener zijn over hun gemeente werpt zijn vruchten af, want het rapportcijfer laat een stijgende lijn zien. De financiën zijn beter op orde, de politiek richt zich nadrukkelijker op samenlevingsvraagstukken, en in de gemeentelijke organisatie staat dienstverlening aan de inwoners op een hoger plan. Zo helpt de burgerpeiling de gemeente om positieve stappen te zetten.

Positief tegen de stroom in

Het college van B&W ziet deze uitslag als een tussenpeiling. Burgemeester Rob Welten: “De effecten van het verbeterprogramma zijn al goed zichtbaar en daar ben ik blij om. Dat betekent niet dat ik tevreden ben. Ik ben namelijk van mening dat Haaksbergen een nog hoger cijfer verdient, want we hebben een prachtige groene gemeente waar het goed wonen, werken en recreëren is. Maar ik vind wel dat de relatie tussen inwoners en lokale overheid nog beter kan en moet. Ik realiseer me ook dat het terugwinnen van vertrouwen en het opbouwen van een reputatie niet van vandaag op morgen gedaan kunnen worden. Bovendien hebben we in Nederland te maken met een afnemend vertrouwen in de overheid. En hoe spijtig dat ook is, dat draagt wel bij aan het bewijs dat we in Haaksbergen op de goede weg zijn. Tegen de stroom in doen we het hier juist beter. En ondertussen gaan we gewoon door op de ingeslagen weg. Want al maken we voorzichtig positieve stappen, het is belangrijk dat we dat voortzetten. Dat verdient Haaksbergen.”

Meer nieuws

 • Fietsroute water

  19-4-2024

  Ontdek de mooiste Haaksbergse waterwerken op de fiets....

 • Adoptie oorlogsgraven

  24-4-2024

  Haaksbergse basisscholen adopteren de graven van geallieerde militairen....

 • Stolpersteine poetsen

  24-4-2024

  Dankzij de Bonifatiusschool glimmen de Stopersteine in Haaksbergen weer....

Nieuws overzicht