Rookmelders

Gepubliceerd: 9-10-2020

De gehele maand oktober staat weer in het teken van brandpreventie. Samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting besteden alle brandweerregio’s deze maand extra veel aandacht aan brandpreventie met de campagne ‘Rookmelders redden levens’. Doel van de campagne is het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken. 

“Een brand kan zich razendsnel ontwikkelen”, vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. “De giftige rook bij brand is dodelijk. Die levensgevaarlijke situatie kan al binnen drie minuten ontstaan, mede door het meubilair, zoals je dat in de meeste woningen ziet. Tijdige ontdekking van brand door een rookmelder is letterlijk van levensbelang, want die paar minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen. Zeker als je ligt te slapen is een rookmelder echt het enige dat je waarschuwt bij brand en je tijd geeft om te vluchten. Als je slaapt ruik je namelijk niets... Ook in Twente zien we bij woningbranden nog te vaak dat er geen rookmelder aanwezig was.”  

Wettelijke verplichting  

Per 1 juli 2022 wordt het voor alle woningen in Nederland verplicht op elke etage in de gang of hal een rookmelder te plaatsen. Wevers: “Een mooie ontwikkeling, maar wat mij betreft plaats je hem nu al. Niet omdat het verplicht is, maar omdat je je gezin veilig wilt hebben.” Op de website rookmelders.nl vind je welke rookmelders goed zijn en waar je ze moet plaatsen.

Twentse campagne 

Vanwege corona is het dit jaar niet mogelijk om naar de mensen toe te gaan. Daarom voert de brandweer vooral online een campagne, met veel informatie over de rookmelder en ervaringsverhalen. Daarnaast gaat Brandweer Twente zich inzetten om bij Twentse verkooppunten van rookmelders het personeel van de winkels een cursus te geven over rookmelders. Op die manier kan het personeel een goed rookmelderadvies geven aan de klant. 

De campagne ‘Rookmelders redden levens’ is een campagne van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken; een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland, het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en het Verbond van Verzekeraars om het aantal slachtoffers van woningbranden in Nederland tot een minimum te beperken.

campagne rookmelders

Meer nieuws

 • Poen voor Groen

  29-10-2020

  Meer dan 100 Haaksbergse woningeigenaren 50 euro teruggekregen....

 • Nieuw Frankenhuis

  29-10-2020

  Woningbouwproject Nieuw Frankenhuis in Haaksbergen afgerond....

 • Afval scheiden

  29-10-2020

  Haaksbergen zonder afval. Wat mag er wel of niet in de verpakkingencontainer?...

Nieuws overzicht