Toen de bommen vielen

Gepubliceerd: 28-3-2021

Zaterdag 24 maart 1945 begon ook in Haaksbergen als een stralende dag. Veel inwoners waren lekker buiten bezig en kinderen gingen toen nog naar school op zaterdag. Maar om 9.23 uur veranderde alles. Ruim 300 geallieerde bommen richtten een ravage aan in het gebied Klaashuisstraat, Brink, Buurserstraat, Enschedesestraat, Bevertstraat en Veldkampstraat. Liefst 57 mensen vonden de dood, meer dan 200 mensen raakten gewond en de buurt was compleet verwoest.

Nog altijd zijn de gevolgen van het bombardement merkbaar in de Haaksbergse samenleving. De gaten die toen in hele families werden geslagen, worden nog gevoeld door de nabestaanden en betrokkenen. Dankzij de inzet van het Comité 75 jaar vrijheid en verzoening is in 2020 een gedenkplek gerealiseerd op de hoek van de Buurserstraat en de Brink, midden in het gebied waar toen de bommen vielen. Hier is een herdenkingsplaquette geplaatst, ontworpen door de Haaksbergse kunstenaar Bart ten Bruggencate.

Precies 76 jaar na dato

Op woensdag 24 maart om 9.23 uur, precies 76 jaar na dato, werd bij deze gedenkplek het bombardement herdacht. Vanwege de coronamaatregelen werd in klein comité stilgestaan bij het grote leed dat slachtoffers en nabestaanden sindsdien met zich hebben meedragen. Geflankeerd door oud-wethouder en initiatiefnemer Wim ten Voorde, legde locoburgemeester Jan-Herman Scholten namens de gemeente bloemen. Peter Eijkholt van de Historische Kring en kunstenaar Bart ten Bruggencate waren ook aanwezig. Comitévoorzitter Han Noordink sprak enkele treffende woorden en RTV Sternet maakte opnames. Die kunt u hier terugkijken.

Bloemen bij monument Buurserstraat

Meer nieuws

 • Gat in de weg

  19-4-2021

  Vanwege kapotte riolering is de Meijersgaardenweg per direct afgesloten....

 • Zonnevelden

  19-4-2021

  Zevental initiatieven voor zonnevelden ingediend bij de gemeente....

 • Nieuwe kaart

  16-4-2021

  Gemeente en Haakbergen Promotie lanceren nieuwe informatieve kaart....

Nieuws overzicht