Vriendschap Nagykőrös

Gepubliceerd: 27-8-2019

Al een kwart eeuw onderhoudt Haaksbergen een vriendschapsband met de Hongaarse gemeente Nagykőrös. Dat betekende in die 25 jaar regelmatig contact van beide kanten. Meestal waren die uitwisselingen van bestuurlijke aard. Ook afgelopen weekend waren zes vertegenwoordigers van de Hongaarse gemeente in Haaksbergen Op uitnodiging van de Haaksbergse gemeenteraad.

Burgemeester Rob Welten heette de vrienden uit Hongarije donderdagochtend van harte welkom in zijn burgemeesterskamer. “Europa is belangrijk”, vond Welten. “De belangrijkste oorzaak van conflicten is onbegrip. Als je elkaar spreekt en elkaars geschiedenis leert kennen, dan begrijp je beter hoe de ander in elkaar zit. Dan heb je begrip voor elkaars verschillen en oog voor wat ons bindt. Het is goed dat deze delegatie hier vandaag is. Ik hoop dat in de toekomst ook meer inwoners van beide kanten elkaar gaan leren kennen.”

Burgemeester Rob Welten ontving de Hongaars gasten in het gemeentehuis.

Jeugd erbij betrekken

Zijn Hongaarse collega Szabolcs Czira sprak de hoop uit op intensiever contact tussen beide gemeenten in de toekomst. “Deze dagen in Haaksbergen waren geweldig”, aldus de burgemeester van Nagykőrös. “We voelen ons hier écht welkom en hebben deze dagen kennis kunnen maken met veel mooie kanten van Haaksbergen. Ook hebben we gesproken over hoe we de jeugd meer kunnen betrekken bij onze vriendschappelijke betrekkingen. We kijken uit naar het bezoek van de Haaksbergse delegatie volgend jaar aan Hongarije.”

Gabor en Van Agt

Vrijdagavond was er een gezellig diner bij Restaurant Bi’j de Watermölle. Naast burgemeester Welten, nam uiteraard ook zijn Hongaarse collega Czira het woord. Ook consul Ádám Bágyi van Hongaarse ambassade in Den Haag sprak de aanwezigen toe. Extra speciaal was dat oud-burgemeesters Van Agt en Gabor acte de présence gaven. Gabor was begin jaren negentig initiatiefnemer en tijdens de periode van Van Agt werd in 1994 het vriendschapsverdrag ondertekend.

Staand de oud-burgemeesters Gabor en Van Agt. Daarnaast consul Ádám Bágyi en burgemeester Welten.

Vriendschap

De delegatie uit Hongarije was in Haaksbergen op uitnodiging van de gemeenteraad. In drie dagen tijd doorliep het gezelschap een uitgebreid programma, zoals een dorpswandeling, een bezoek aan de MBS en een lunch bij het Buurserzand. CDA-fractievoorzitter Patrick ten Voorde ziet het bezoek als een moment om de vriendschap tussen Nagykőrös en Haaksbergen te bekrachtigen. “Ik hoop dat door dit bezoek en de betrokkenheid van Haaksbergen de initiatieven op het gebied van onderwijs, sport en cultuur aangehaald en geïntensiveerd worden”, besluit Ten Voorde.


Het gezelschap tijdens de lunch bij de Wakel van Natuurmonumenten.
Foto: Betty Morsinkhof

De delegatie uit Hongarije op bezoek

Meer nieuws

 • Vitaliteitsbeurs

  19-2-2020

  Vitaliteitsbeurs op zondag 8 maart in sporthal De Bouwmeester....

 • Loden leidingen

  19-2-2020

  Informatie over wat te doen met loden waterleidingen in uw woning....

 • Bericht belastingkantoor

  18-2-2020

  Appartementseigenaren in Haaksbergen géén te hoge WOZ-beschikking....

Nieuws overzicht