Was- en strijkservice

Gepubliceerd: 14-5-2020

Ruim 250 Haaksbergenaren krijgen van de gemeente hulp bij het doen van de was en het strijkgoed. De gemeente blijft die hulp ook geven, maar gaat het vanaf 1 juli op een andere manier organiseren. Niet meer door de huishoudelijke hulp bij mensen thuis, maar buiten de deur door een centrale was- en strijkservice. Uiteindelijk kan elke inwoner tegen betaling gebruikmaken van deze service.

Wethouder Antoon Peppelman realiseert zich dat er best wat kritische geluiden zijn over de nieuwe was- en strijkservice. Maar volgens de wethouder ging de gemeente niet over één nacht ijs. “We hebben er goed over nagedacht en hebben tal van opties bekeken. Dit is een bewezen methode die al uitstekend werkt in allerlei Nederlandse gemeenten. In de meeste gevallen naar volle tevredenheid van de gebruikers. Je ziet ook dat in die gemeenten steeds meer inwoners de service gaan gebruiken. Dat is niet voor niets.”

Centraal in Haaksbergen

Tot nu toe deed in Haaksbergen de huishoudelijke hulp de was bij de mensen thuis. Door het wassen en strijken centraal te gaan regelen, wordt het een stuk efficiënter en ook goedkoper. Na drie werkdagen krijgen inwoners de was weer schoon en gestreken terug. Peppelman: “Wij pakken dus niemand iets af en blijven inwoners die dat nodig hebben júist hulp bieden bij het wassen en strijken. Maar dat gaan we centraal laten doen, hier in Haaksbergen. Het wassen en strijken gebeurt net als thuis, dus niet in grote industriële wasmachines.”

Niet duurder

Voor inwoners die ondersteuning bij het wassen en strijken nodig hebben kost de service dit jaar nog niets. Volgend jaar is dat € 4,50 per waszak van 8 kilo. “Inwoners hebben nu óók kosten als het bij ze thuis gebeurt”, legt Peppelman uit. “Wasmiddel, energie, water en afschrijving van de apparatuur. Het Nibud heeft berekend dat het voor mensen niet duurder wordt. Die € 4,50 ben je ook ongeveer kwijt als je het thuis doet.” Andere inwoners mogen ook gebruikmaken van de service, maar dan zijn de kosten € 17,50 per waszak van 8 kilo.

Wie gaat het doen?

De gemeente heeft een contract gesloten met Hoi2. Deze organisatie heeft goede ervaringen met de uitvoering van een was- en strijkservice in andere Twentse gemeenten. “Deze kennis en ervaring gaan we ook gebruiken in Haaksbergen. De was- en strijkservice zal worden uitgevoerd in Haaksbergen. Door het opzetten van deze service ontstaan er nieuwe banen. Die willen we laten invullen door inwoners die nu zijn aangewezen op een bijstandsuitkering. Wat dat betreft snijdt het mes aan twee kanten”, zegt de wethouder.

Vuile was

“Sommige inwoners hebben flink vuile was om bijvoorbeeld medische redenen”, weet ook de wethouder. “Die inwoners willen natuurlijk niet dat jan en alleman dat te zien krijgen. Maar dat gebeurt ook beslist niet! De medewerkers van de was- en strijkservice kunnen alle soorten was verwerken en zijn wel wat gewend. Anonimiteit is gegarandeerd. De chauffeur ziet alleen de waszak en de mensen die wassen weten niet bij welk adres de was hoort. Mensen hoeven zich niet te schamen of bang te zijn dat hun privacy wordt geschonden.”

Maatwerk

De nieuwe was- en strijkservice is volgens B&W voor de meeste inwoners die hulp nodig hebben een prima oplossing. “Toch blijft het altijd maatwerk”, besluit Peppelman. “Het kán zijn dat dit niet werkt voor een bepaalde inwoner, omdat er om medische redenen heel vaak gewassen moet worden. Dan blijft voor die inwoner de huishoudelijke hulp dit gewoon thuis doen. Voor wie de eigen bijdrage een probleem is, vinden we beslist een oplossing. Deze nieuwe service mag nóóit tot gevolg hebben dat er iemand in de knel komt.”


Foto: Alexander Fianke

Antoon Peppelman

Meer nieuws

 • Gemeentesecretaris

  26-5-2020

  Rob Toet is de nieuwe gemeentesecretaris van de gemeente Haaksbergen....

 • Financieel herstelplan

  20-5-2020

  Ambtelijke toets financieel herstelplan gunstig. Reageren nog mogelijk....

 • Oud papier

  20-5-2020

  Tijdens coronacrisis loopt het ophalen en brengen van oud papier anders....

Nieuws overzicht