Wat mag wel en niet?

Gepubliceerd: 13-3-2021

Ook in Haaksbergen zitten er veel ondernemers in de knel vanwege de beperkende coronamaatregelen. Niet-essentiële winkels hebben het extra lastig, omdat zij het zwaarst worden getroffen. Na de meest recente persconferentie van het kabinet ging de gemeente, samen met de HOV, in gesprek met ondernemers. In die gesprekken bleek dat er bij sommige ondernemers onduidelijkheid bestond over wat er nou wel en niet mag. Bijvoorbeeld of je een rek met koopwaar voor de winkel mag zetten of niet. De gemeente zocht het uit.

Burgemeester Welten heeft er begrip voor dat ondernemers meer willen dan wat nu mogelijk is. “Het is moeilijk om te zien dat jij met je winkel iets niet mag, wat een andere winkel iets verderop wel mag”, stelt de burgemeester. “Maar we hebben met elkaar een coronapandemie te bestrijden. Daarom is er landelijke regelgeving, waar we lokaal niet van kunnen en moeten willen afwijken. We hebben nu gekeken naar hoe het precies zit en dat hebben we besproken met de Haaksbergse ondernemers.”

Geen bekeuring voor uitstalling

Op landelijk niveau hebben de koepelorganisaties uit de detailhandel afspraken gemaakt met de Rijksoverheid. “Die afspraken zijn niet vrijblijvend. Een van die afspraken is dat uitstallingen met winkelwaren (bij niet-essentiële winkels, red.) niet buiten mogen staan”, legt Welten uit. “Die afspraken heeft de branche dus zelf gemaakt, om te voorkomen dat mensen gaan funshoppen. Maar dat buiten neerzetten van uitgestalde waren is juridisch gezien niet strafbaar. Winkeliers kunnen dáár dus geen bekeuring voor krijgen.”

Funshoppen mag niet

Een uitstalling kan mensen uitnodigen tóch te gaan funshoppen. “En dat is wél strafbaar”, vertelt Welten. “Een sobere uitstalling mag, maar de winkelier moet ervoor zorgen dat er niet gewinkeld wordt uit deze uitstallingen. Als dat toch gebeurt, dan kan een bekeuring de consequentie zijn. Wij gaan niet handhaven op de uitstallingen buiten, maar we roepen ondernemers wél op de gemaakte afspraken tussen hun eigen branche en de overheid te respecteren en na te leven. Wie dat niet doet, die weet wat de gevolgen dan kunnen zijn.”

Wat kan er dan wél?

Welten hoopt dat er ook begrip is voor de maatregelen. “Hoe beter we ons aan de basisregels houden, hoe minder besmettingen er zijn. En hoe eerder we weer meer kunnen”, legt de burgemeester uit. “Inwoners kunnen ondernemers helpen door zich goed aan de regels te houden en door lokaal te shoppen. Bij steeds meer ondernemers kun je ook online je inkopen doen, zoals op www.shoppeninhaaksbergen.nl. En in veel gevallen is ook winkelen op afspraak of het afhalen van eerder gedane bestellingen mogelijk”, besluit Welten.

In gesprek blijven

Als het aan Rob Welten en HOV-voorzitter Jan Paul Klein Poelhuis ligt, dan blijven de gemeente en de ondernemers met elkaar in gesprek. “Dat willen de ondernemers en dat wil de gemeente”, stelt burgemeester Welten. “We moeten nóg meer het contact met elkaar zoeken, zodat we mogelijke onduidelijkheden voor kunnen zijn. Dat kunnen we nog beter doen en dat heb ik de ondernemers ook gezegd. Ik heb gemerkt dat dat zeer wordt gewaardeerd. Dit was zeker niet de laatste keer dat we elkaar hebben gesproken.”

Winkelstraat

Meer nieuws

 • Gat in de weg

  19-4-2021

  Vanwege kapotte riolering is de Meijersgaardenweg per direct afgesloten....

 • Zonnevelden

  19-4-2021

  Zevental initiatieven voor zonnevelden ingediend bij de gemeente....

 • Nieuwe kaart

  16-4-2021

  Gemeente en Haakbergen Promotie lanceren nieuwe informatieve kaart....

Nieuws overzicht