Zieke eiken

Gepubliceerd: 17-12-2020

Vijf Amerikaanse eiken aan een eikenlaan in de wijk Hassinkbrink zijn ernstig aangetast door de harslakzwam. De bomen langs het fietspad aan de Akelei zijn breukgevaarlijk en instabiel. Om deze reden worden ze nog voor de kerstdagen verwijderd door Twente Milieu. Ook acht kastanjebomen rond een grasveld aan de Sleutelbloem en Wederik zijn geen lang leven meer beschoren. Ze zijn ziek en worden deze winter geveld.

Bij de reguliere snoeironde dit najaar trof Twente Milieu op de eikenbomen vruchtlichamen aan van een zwam. Nader onderzoek heeft aangetoond dat het gaat om de harslakzwam. Deze zwamsoort tast bomen aan ter hoogte van en direct onder het maaiveld, waardoor de bomen gaan rotten. Dit kan gevaar opleveren. Vandaar dat ze nu verwijderd worden.

Eikenlaan

Omdat de eiken deel uit maken van een eikenlaan vindt er op dit moment nog geen herplant plaats. Over enkele jaren wordt bekeken hoe het met de overige bomen gaat. Geconstateerd is al wel dat de overige bomen veilig zijn, maar in conditie wat achteruitgaan. Mocht blijken dat ook deze bomen over enkele jaren geveld moeten worden, dan is het beter om tegen die tijd de hele laan tegelijkertijd te vervangen.

Kastanjes

Rondom een grasveld aan de Sleutelbloem en Wederik staan al twintig jaar 36 kastanjebomen. De bomen zijn er niet best meer aan toe. De conditie van de kastanjes is matig tot slecht door onder meer de kastanjebloedingsziekte, de kastanjemineermot en een slechte groeiplaats. Het mooiste zou zijn om alle bomen in één keer te rooien en vervangen. Vanwege het ontbreken van budget hiervoor kan dit echter niet. Daarom is besloten om binnen enkele maanden de slechtste kastanjes, acht in totaal, te verwijderen.

Veiligheid

De overige bomen kunnen nog een tijdje mee. Wel wordt volgend jaar weer bekeken hoe ze eraan toe zijn. Veiligheid staat daarbij voorop. Het is de bedoeling alle kastanjes binnen enkele jaren compleet te vervangen door verschillende nieuwe bomen en daarvoor de grond te verbeteren.

eiken

Meer nieuws

 • Vaccinatiecampagne

  14-1-2021

  Wethouder Peppelman: “Mooi initiatief van de EZH dat we van harte steunen”...

 • Grasbetonstenen

  14-1-2021

  Aan de slag met grasbeton langs wegen in het buitengebied....

 • Lockdown verlengd

  13-1-2021

  Nederland blijft tot en met ten minste dinsdag 9 februari in lockdown....

Nieuws overzicht