Zonnepark geopend

Gepubliceerd: 5-6-2024

In Duitsland liggen ze al volop. Nederland telt er ook steeds meer. Haaksbergen heeft er nu ook één. We hebben het over een zonnepark. Afgelopen donderdag werd Zonnepark De Stegenhoek officieel geopend. Sinds december leveren de panelen al stroom. In de maanden daarna zijn tussen en rond de zonnepanelen een heleboel struiken en bomen geplant. Zonne-energie en biodiversiteit gaan daarmee hand in hand. Het zonnepark in het buitengebied van de Hoeve levert 2600 huishoudens in Haaksbergen stroom. Zon- en windenergie leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie: de overgang van het gebruik van fossiele energie naar energie uit hernieuwbare bronnen.

De aanleg van het zonnepark betekent voor de agrarische grondeigenaar een flinke omslag in de bedrijfsvoering. De eigenaren hadden een intensieve varkenshouderij met 300 zeugen en hebben nu een kleinschalige, biologische, gesloten varkenshouderij met 20 zeugen. Zonne-energie is voor hen ‘het nieuwe gewas’ en hun nieuwe verdienmodel. Donderdag was het tijd voor een feestje. Allerlei genodigden, waaronder grondeigenaren van buiten Haaksbergen, namen graag een kijkje en luisterden geboeid naar de verhalen van onder meer initiatiefnemer LC Energy en de Haaksbergse grondeigenaar.

Noabertref

Tijdens de opening werd ook de ‘Noabertref’ onthuld, een plek die tijdens het ontwikkelingsproces van het zonnepark in overleg met de omwonenden is bedacht. De Noabertref naast het zonnepark is een rustpunt voor wandelaars, fietsers en omwonenden zelf. Er is een picknicktafel en een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Via QR-codes op een informatiebord kunnen voorbijgangers informatie op hun telefoon bekijken, onder meer over wat er zich op het zonneveld afspeelt. Nieuwsgierig geworden? Pak de fiets en ga langs! De Noabertref bevindt zich op de fietsroute door de Achterhoek en Twente, halverwege knooppunt 9 in Hof van Twente en knooppunt 15 in Berkelland. Haaksbergen krijgt op den duur drie zonneparken. De overige twee komen te liggen langs de N18.

Meer nieuws

 • Nieuwe maaiproef

  10-7-2024

  Helemaal niet meer maaien onder bomen heeft meerdere voordelen....

 • Gratis zomerpakket

  10-7-2024

  Stichting Kinderhulp deelt gratis kinderpakketten uit aan gezinnen met laag inkomen....

 • Drugspand langer dicht

  9-7-2024

  De verzegeling van de schuur aan de Alsteedseweg was verbroken....

Nieuws overzicht