Zoutwinning

Gepubliceerd: 4-2-2021

Nouryon, het voormalige Akzo, is van plan in Haaksbergen zout te gaan winnen. Daarvoor wil het bedrijf een pompstation bouwen, twaalf cavernes realiseren en leidingen aanleggen tussen de cavernes en de zoutfabriek in Hengelo. Tot en met woensdag 3 maart ligt een onderzoeksopzet ter inzage voor het opstellen van een milieueffectrapportage door de Rijksoverheid. Belanghebbenden kunnen reageren met een zienswijze.

Al ruim honderd jaar wordt in Twente zout gewonnen. Hiervoor wordt water in boorgaten in de ondergrondse zoutlaag geïnjecteerd. Het zout lost dan op. Er ontstaan ondergrondse holtes, cavernes genoemd. Deze holtes zijn gevuld met verzadigde pekel die door de druk van het geïnjecteerde water omhoogkomt. De gewonnen pekel wordt vervolgens via buisleidingen van de zoutwinningslocaties naar de bestaande zoutfabriek in Hengelo getransporteerd. Hier wordt de pekel door indamping verwerkt tot zout.

Omgevingsvergunningen

De milieueffectrapportage wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het Ministerie onderzoekt de milieueffecten van zowel de aanleg van de cavernes en de benodigde infrastructuur als van de daadwerkelijke zoutwinning. Nouryon wil de cavernes realiseren tussen Haaksbergen en Sint Isidorushoeve. Het pompstation moet op bedrijventerrein Stepelerveld komen. Daarvoor heeft het bedrijf omgevingsvergunningen nodig, die verstrekt kunnen worden door de minister van Economische Zaken en Klimaat. Ter voorbereiding daarop moet onderzocht worden welke mogelijke milieueffecten kunnen plaatsvinden.

Zienswijze indienen

De stukken zijn tot en met woensdag 3 maart in te zien bij de receptie van de gemeente Haaksbergen. Ook is de informatie na te lezen op www.mijnbouwvergunningen.nl/zoutwinninghaaksbergen. Tot en met woensdag 3 maart 2021 kunnen belanghebbenden een zienswijze met betrekking tot de onderzoeksopzet schriftelijk of mondeling kenbaar maken aan: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat DG Klimaat en Energie, Directie Warmte en Ondergrond, T.a.v. de heer M. Claasen, Postbus 20101 2500 EC Den Haag. Ook voor inlichtingen kunt u zich wenden tot de heer M. Claasen, (m.claasen@minezk.nl en (070) 379 61 32.

Gemeentehuis

Meer nieuws

 • Werfheegde

  4-3-2021

  Verbeteringen aan de Werfheegde en Pastoor Wienholtsstraat....

 • Gezond leven

  4-3-2021

  Wat is gezondheid? En hoe blijf je gezond in tijden van corona?...

 • Vervroegd stemmen

  3-3-2021

  Vervroegd stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing 2021....

Nieuws overzicht