Insecten en bijen helpen

Gepubliceerd: 11-6-2024

De gemeente Haaksbergen werkt al een paar jaar aan meer biodiversiteit. Oftewel: meer bloemen en verschillende soorten bomen die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken. In Nederland gaat het namelijk niet goed met de insecten, terwijl ze heel belangrijk zijn voor de natuur. Om insecten en bijen een beetje te helpen, zaait de gemeente bloemzaden in en wordt er minder en anders gemaaid.

Insecten vormen als voedsel voor bijvoorbeeld vogels een belangrijk onderdeel van de kringloop in de natuur. Daarnaast zijn het natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Daarom werkt de gemeente Haaksbergen samen met Twente Milieu en natuurorganisaties om een betere leefomgeving voor insecten te maken.

Bloembollen en bloemenmengsels

Bloemen en kruiden trekken bijen, vlinders, kevers en andere insecten aan. Daarom zijn op verschillende plekken het afgelopen najaar nieuwe bloembollen geplant en bloemenmengsels gezaaid. Gazons en bermen worden al een tijdje minder vaak of niet meer volledig gemaaid. Om te voorkomen dat gras over paden groeit, worden grasranden juist wel vaker gemaaid.

Hulp van inwoners

Vrijwilligers van natuurorganisaties in Haaksbergen hebben de afgelopen jaren bloemzaden ingezaaid in bermen langs wegen. Inwoners kunnen ook helpen door in hun tuin bloemenmengsels te zaaien, bloembollen te poten of een stukje van het gazon wat minder vaak te maaien.


Honden
Het is voor bloemen en kruiden beter om hondenpoep netjes op te ruimen. Binnen de bebouwde kom geldt een opruimplicht. Houd er ook rekening mee dat in het hoge gras ongewenste grassoorten en ongedierte zitten, zoals de grasaren en de teek. Dit kan gevaarlijk zijn voor huisdieren. Laat uw hond daarom alleen op gemaaide stroken lopen en houd hem aan de lijn. Meld overlast van grasaren via de app ‘Mijn Gemeente’ of op de website van de gemeente.


Meer nieuws

 • Nieuwe maaiproef

  10-7-2024

  Helemaal niet meer maaien onder bomen heeft meerdere voordelen....

 • Gratis zomerpakket

  10-7-2024

  Stichting Kinderhulp deelt gratis kinderpakketten uit aan gezinnen met laag inkomen....

 • Drugspand langer dicht

  9-7-2024

  De verzegeling van de schuur aan de Alsteedseweg was verbroken....

Nieuws overzicht