Zoutwinning

Gepubliceerd: 16-11-2023

De gemeenteraad van Haaksbergen heeft woensdagavond 15 november bij meerderheid besloten een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor zoutwinning in Haaksbergen. Daarmee kan het ministerie van EZK een besluit nemen over de door Nobian aangevraagde vergunningen en de benodigde vervolgstappen zetten. Aan de besluitvorming door de raad is een intensief en zorgvuldig traject vooraf gegaan onder aanvoering van procesbegeleider Han ten Broeke, met de bedoeling de gemeenteraad in de positie te stellen goed geïnformeerd een besluit te nemen.

In aanloop naar de definitieve besluitvorming door de raad is een dashboard opgesteld met 32 randvoorwaarden, die ingevuld zijn. Onderdeel van het proces was een bijeenkomst met relevante partijen als SodM (toezichthouder), TNO en Technische Commissie Bodembeweging (beiden wetenschappelijk onderzoek) en het ministerie van EZK. Ook heeft een excursie plaatsgevonden naar zoutwinningslocaties in Beckum en Groningen en waren er gesprekken met omwonenden en collega-raadsleden.

De partijen die vóór de verklaring van geen bedenkingen stemden waren Nieuw Haaksbergen, D66, PvdA en Team DAP. Tegen de verklaring waren CDA en VVD. Wie wil weten wat er precies is gezegd kan de vergadering hier terugluisteren Ook alle stukken  (inclusief het statement van procesbeleider Ten Broeke voorafgaande aan de vergadering) zijn op de site te raadplegen. Het college had de gemeenteraad geadviseerd om ja te zeggen tegen de verklaring van geen bedenkingen. In een persbericht heeft het college daar destijds een toelichting op gegeven.  

Gemeentehuis

Meer nieuws

 • Brem 5

  4-12-2023

  Gemeenteraad besluit: woningbouw aan de Brem, grond wordt aangekocht....

 • Regenton

  29-11-2023

  Korting op een regenton? De gemeente geeft 150 kortingsbonnen uit....

 • Nieuwbouw

  23-11-2023

  College wil nieuwbouw aan dorpsranden Haaksbergen en kerkdorpen mogelijk maken....

Nieuws overzicht